Annons

Annons

Lena botar ensamheten med att dansa och blogga

De veckor som barnen bor hos Lena är det fullt upp. Men tiden däremellan händer det att hon känner sig ensam. Något som hon botar med att dansa och blogga.

Dela
(0)

Lena Persson botar ensamheten med dans

När Lena Persson öppnar dörren till lägenheten i öländska Borgholm hörs dansbandsmusik. Dans har alltid varit hennes passion och ett sätt att slippa vara ensam.

– Som barn hade jag väl kompisar men i tonåren var det svårt att få tjejkompisar. Det har aldrig bekommit mig, självförtroende har jag alltid haft, säger Lena, 47.

Annons

När Lena var tonåring gillade hon bilar, rockabilly och dans. Hon hade killkompisar och åkte på dans själv.

– Det fanns ingen tjej som delade mina intressen. Kanske fanns det någon väninna runt 20-årsåldern men så flyttar folk och man tappar bort varandra.

Inte heller som vuxen hittade hon någon nära väninna.

– Jag har inte ratat kvinnor utan det har bara blivit så. Många tycker nog att jag är kall och avvisande men jag har stark integritet och är reserverad. Många kvinnor delar alla sina tankar, men jag skulle aldrig göra det. Vad gäller förtroende har jag alltid litat mer på män, för att jag tycker att de är rakare.

Eftersom hon som ung aldrig hade tjejkompisar har hon som vuxen aldrig saknat det. Å andra sidan känner hon sig stundtals ensam.

– Visst har det varit ensamt många gånger. Jag har aldrig tillhört något tjejgäng.

Lena har varit gift men skilde sig för drygt tio år sedan. Då försvann också flera gemensamma bekanta.

– När man skiljer sig tar vännerna någons parti och i mitt fall var det inte mitt.

Lena har tre barn. Äldsta dottern bor utomlands och de andra två barnen bor delvis hos Lena. Veckorna utan barnen är ensamma. När barnen var små hann Lena inte dansa men hon återvände till dansbanorna för sju år sedan.

– Det var magiskt. Alla minnen från när jag dansade som yngre bara strömmade över mig och jag blev nästan tårögd.

Anders dog hastigt

Genom dansen har hon lärt känna andra som delar hennes intresse och hon har många dansbekanta. På en dans träffade hon kärleken Anders. Han hade dåligt hjärta och gick bort i maj 2012, bara fem dagar efter deras förlovning. Lena fick stöd från sina föräldrar och sina barn. I övrigt var det tyst.

– Folk är livrädda för sorg. Det var först flera månader senare som någon kom fram till mig och frågade hur det var och sa att de inte hade velat störa tidigare. Tänk om de bara hade ringt för att kolla läget. Man ska inte räkna med att den som sörjer orkar höra av sig.

När hon kände sig som mest ensam startade hon en blogg.

– Jag fick bloggläsare och upptäckte att andra bloggare också kände sig ensamma. Vi är ensamma tillsammans och det är en tröstande tanke. Från början är vi vilt främmande men sedan blir man bekant. Det blir en gemenskap i cyberrymden.

I bloggen berättar Lena om sitt liv och sin sorg. Hon gillar att laga mat och lägger ut många recept på bloggen theperfecthousewife67.

– Någon sa att den som får dig får den perfekta frun. Där har jag det perfekta namnet till bloggen, tänkte jag.

Dansen en trygghet

När Lena var i Umeå för att medverka i SVT:s Go’kväll och bli stylad i rockabillystil kom en annan bloggare från Skellefteå dit för att träffa henne.

– Det var jätteroligt och det var som att återse en gammal vän trots att vi aldrig träffats tidigare.

Trots att dansen påminde henne om Anders gav sig Lena ut på dansbanorna efter hans död.

– Det var inte direkt roligt i början men det var en trygghet för mig. Något välbekant och som gjorde livet vanligt igen.

Dansen har fortsatt att sprida glädje och gemenskap i hennes liv. Genom dansen har Lena också träffat en ny kärlek, en man som heter Bogdan. De bor 15 mil från varandra och ses på helgerna.

– Vi var båda brända så vi kämpade emot tills det inte gick längre. Vi har båda våra livserfarenheter som man har när man är i 50-årsåldern och vi har inte bråttom med någonting utan tiden får utvisa vad det blir, säger Lena.

 

Läs mer:

Vi tvingades börja om på nytt – ensamma på en ö i skärgården!

Eva blev sol-och-vårad!

10 tips för att bryta ensamheten

 

Av Anna Smedberg

Foto: Kristina Wirén och privata bilder


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…