Annons

Annons

Leila vann självförtroende i Sveriges Mästerkock

När Leila Dahlborg skulle servera Leif Mannerström skakade hennes händer så mycket att hon knappt klarade av att lägga upp maten på tallriken. Att bedömas av en hård jury och obarmhärtigt zoomas in av kameramännen när tårarna kom blev till slut mer än hon klarade av…

Dela
(96)

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

—Så här i efterhand tycker jag att det visar på en inre styrka att våga visa sig sårbar. Förhoppningsvis har jag lyckats sporra andra med dåligt självförtroende att våga söka nya vägar säger 47-åriga Leila när vi träffas hemma i huset i Huddinge där hon bor med sin man Roger, 48, och yngsta dottern, Simona, 19.

Annons

Många tv-tittare följde Leilas matlagningsresa i Sveriges Mästerkock och grät med henne när hennes tvivel på sin egen förmåga tog överhand. Med tårarna rinnande undrade hon hur hon kunde komma på idén att söka till programmet – alla andra var ju så mycket bättre…

Gilla Hemmets på Facebook

—Nu när barnen blivit vuxna ville jag satsa på min dröm att få jobba med mat. Jag anmälde mig till en kockutbildning med ambitionen att få arbete på en restaurang. Efter att kursen var slut sa läraren att han tyckte jag var för gammal för att jobba som kock. När jag såg att de sökte deltagare till Sveriges Mästerkock flög fan i mig och jag tänkte: Jag ska visa den där läraren att jag kan. Jag trodde ju aldrig i livet att jag skulle bli uttagen, säger Leila och skrattar.

Matlagningsintresserad har hon alltid varit och hon har velat söka till programmet flera gånger tidigare, men aldrig vågat.

Hon trodde aldrig att hon skulle ha en chans att komma med och blev helt paff när de ringde från TV4 och sa att hon blivit uttagen.

—Det kändes helt overkligt att lilla jag skulle få vara med och laga mat med en massa människor som säkert var mycket, mycket duktigare än jag i köket. Jag tänkte, detta kommer jag aldrig att klara av och jag var så här nära att backa ur, säger Leila och måttar mellan tummen och pekfingret.

Men hon övervann impulsen att tacka nej och bestämde sig för att trotsa sin rädsla och ge sig ut på okänd mark.

—Att bli uttagen till Sveriges Mästerkock är en fjäder i hatten, oavsett om man vinner eller ej, och jag hoppades bli upptäckt, säger Leila som i början av inspelningarna duckade för kamerorna och gjorde sig så liten som möjligt i en förhoppning att ingen skulle se henne.

Men ju osäkrare Leila visade sig, desto mer intresserade blev tv-teamet av henne.

—Jag fick ikläda mig rollen som ”hon med det dåliga självförtroendet”. Och visst har jag taskig självkänsla när jag befinner mig utanför min invanda och trygga miljö. Jag har svårt att ljuga och säga att allt är toppen när jag känner mig totalt värdelös, säger Leila som är stolt över sin medverkan.

—Jag har blivit starkare som person och fått ett bättre självförtroende.

Hon skiner upp och berättar att hon i dag är stolt matbloggare.

—Innan Sveriges Mästerkock hade jag aldrig vågat.

Och hur paradoxalt det än kan tyckas känner hon sig som en vinnare även om hon inte blev Sveriges mästerkock.

Mycket uppmärksamhet

—Faktum är att jag har fått mest uppmärksamhet i pressen av alla, och det kan jag tacka min dåliga självkänsla och mina gråtattacker för, säger hon självironiskt och understryker att de andra deltagarna var oerhört gulliga och stöttande mot henne under programmets gång.

Vad hennes dåliga självkänsla bottnar i vet hon inte.

—Det var först när jag klev ur min komfortzon som jag förstod hur dåligt självförtroende jag hade. Gott självförtroende är en generationsfråga. Jag har alltid pushat mina barn och försäkrat dem att de kan bli vad de vill. De övriga deltagarna, som många var födda på 80- och 90-talet, hade en helt annan tro på sin egen förmåga.

Under programmets gång har hon fått mycket feedback i sociala medier, men alla har inte varit snälla.

—De flesta har hejat på mig, de har gillat att se en vanlig människa som säger precis vad hon tänker och tycker och som vågar visa sig svag. Men sedan finns det de som skrivit att de hatar mig, vissa har till och med önskat livet ur mig. De har tyckt att jag är den hemskaste människan i världen. Att läsa sådant stärker ju inte precis och första gången jag såg kommentarerna blev jag jätteledsen.

Dottern Simona kände inte igen sin mamma i Sveriges Mästerkock och hon grät ibland när hon såg Leila bryta ihop på tv.

—Det var väldigt intressant att se att även hon bär på en osäkerhet. Jag tyckte så synd om henne, samtidigt som jag var stolt över att hon vågade visa sina känslor. Här hemma har hon inget dåligt självförtroende och hon lagar världens bästa mat. Jag tror det var situationen med alla kameror och tävlingsmomentet som gjorde henne så nervös. Dessutom kämpade hon ju för sin dröm – att få jobba med det hon älskar mest – matlagningen, säger Simona.

Även juryn, Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing, gjorde allt för att stötta Leila och fick ständigt försäkra henne om att hon var duktig och att hon inte hade något att skämmas över.

—Leif peppade mig mycket. Han är en helt underbar människa.

Nej, Leila är inte sämre på att laga mat, men när den dåliga självkänslan tar över så är det lätt det blir pannkaka även av sådant man i vanliga fall behärskar till fullo.

Som när hon skulle baka hamburgerbröd, något hon gjort hundratals gånger och aldrig misslyckats med.

Hjärnsläpp

—Men plötsligt fick jag hjärnsläpp och hade glömt allt jag lärt mig, säger Leila och skakar på huvudet åt minnet.

Att misslyckas med detta lyfte inte precis självförtroendet och spiken i kistan blev när hon på väg in till juryn slant med brickan och hamburgare och pommes frites for i väg som projektiler över golvet.

—Det kändes som att tiden stannade. Allt var overkligt. Långt borta hörde jag Leif prata med teamet i sin hörsnäcka om att jag borde få göra om entrén, men det fick jag inte, säger Leila som med lite distans till tävlingen kan skratta åt eländet.

—Faktum är att det kändes som att all nervositet släppte efter den fadäsen. Nu kunde det liksom inte bli värre.

Tyvärr gick hon inte vidare utan tvingades packa sin väska efter nionde programmet.

—Det kändes märkligt att komma hem efter att ha levt i en tv-bubbla några intensiva inspelningsveckor. Plötsligt stod jag i min egen hall och vardagen pockade på uppmärksamhet. Natten efter skulle jag tillbaka till mitt jobb som undersköterska. Min dröm hade spruckit, säger Leila och ser med ens lite ledsen ut.

I sitt arbete som nattsköterska har hon inga problem med dåligt självförtroende. Tvärtom.

—Det är först när jag hamnar utanför min bekvämlighetszon som gråten kommer och händerna börjar skaka. Detta kunde till och med hända när jag var på föräldramöten när flickorna var yngre. Jag har alltid haft väldigt högra krav på mig själv, både i skolan och i arbetslivet, och om jag inte riktigt når upp till den nivå jag satt upp så kommer min dåliga självkänsla fram. När jag gick i gymnasiet var jag en sådan som ville ha högsta betyg i alla ämnen och blev arg och besviken på mig själv om jag misslyckades.

Roger, som hon hängt ihop med sedan gymnasiet, kände inte heller igen den spillra till fru som kom hem under helgerna, som var inspelningsfria.

—Han förstod inte varför jag var så trött och ledsen. Det är först nu när han sett resultatet som han förstår hur dåligt jag mådde under den här tiden.

Även Leila satt med skämskudden framför ansiktet när programmen började visas och direkt började hon hacka på sig själv – att hon inte var lika duktig på att laga mat, inte kunde svänga sig med lika fina ord som de andra, att hon hade så dålig hållning.

—Det syns på min hopsjunkna kropp att jag helst av allt ville springa därifrån, skrattar hon.

Hon ger ett väldigt harmoniskt intryck och erkänner själv att hon känner sig lyckligare än på länge.

—Jag har en blogg och jag och Frida, som också var med i programmet, planerar att ge ut en gemensam kokbok. Efter att ha klarat pärsen det innebär att vara med i tv så är jag övertygad om att jag klarar vad som helst. Och jag kommer att kämpa vidare för att nå min dröm att få jobba med mat på heltid säger Leila och hennes ögon utstrålar självförtroende kryddat med en rejäl skopa jävlar anamma.

 

Klicka här för att komma till Leilas blogg

 

Läs mer:

Tareq Taylors 5 måsten i köket

Laga Filip Poons majskyckling, röding och vegetariska soppa

Fyra blyga kändisar

 

AV KATARINA ARNSTAD ELMBLAD

FOTO: STEFAN NILSSON, TV4


Läs mer om:

Dela
(96)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…