Annons

Annons

Laxrulle med spenat

Dela
(2)


Lyxigt gräddig och tunn pannkaka, kalasfint fylld och garnerad. Laxrullen kan göras en dag i förväg och passar bra både på buffébordet och som en förrätt för 6-8 personer.

Annons

1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör el margarin
1½ dl vetemjöl
4 ägg

Fyllning
200 g djupfryst hel spenat
1 vitlöksklyfta
1 msk smör el margarin
ca 350 g kallrökt lax i skivor
150 g västerbottensost, riven

Garnering
1½ dl vispgrädde
2 limer
150–200 g kallrökt lax i skivor
dillvippor

Ugn 200°

Gör så här

1. Koka upp vatten och grädde. Låt smöret smälta i blandningen. Vispa ner mjölet till en slät smet och låt svalna. Rör ner äggen ett i taget.

2. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakpapper. Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min. Stjälp upp på ett smort bakpapper.

3. Fyllning: Låt spenaten tina och rinna av. Skala vitlöken. Hetta upp smöret i en stekpanna. Rör ner spenat och pressa i vitlök. Fräs tills spenaten är blank och smidig. Smaka av med lite salt och peppar.

4. Fördela spenat, lax och ost på bottnen. Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpapperet. Låt rullen vila kallt en stund, eller över natten, insvept i papperet.

5. Garnering: Vispa grädden. Riv skalet av den ena limen och blanda ner skalet i grädden. Skär den andra i tunna skivor. Spritsa grädden längs laxrullen, snurra laxen till ”rosor” – dela skivorna om de är breda – och garnera med dem, limeskivor och dill.

Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…