Annons

Annons

Laxpaj med purjolök och lagrad ost recept

Paj med lax, pepparrot och dill är alltid en vinnande kombination!

Dela
(362)

Laxpaj med purjolök och lagrad ost

Laxpajen blir extra god med gravlaxsås i äggstanningen. Foto: Anders Norrsell

Recept laxpaj med purjolök och lagrad ost

4 portioner

Deg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning

1 purjolök
2 msk smör
300 g kallrökt skivad lax

Äggstanning

3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl gravlaxsås
21/2 dl riven lagrad ost
4 msk färsk riven pepparrot
3 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Annons

Garnering

laxros
små dillvippor
citronskivor

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Lägg degen i kylen 10 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 min.

3. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, gravlaxsås, ost, pepparrot och hackad dill. Salta och peppra.

4. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken. Fräs blank och smidig i smör, utan att den får färg. Fördela purjon i pajskalet och häll äggstanningen över.

5. Putsa laxskivorna. Forma dem till luftiga rosor eller snurror och fördela i pajformen. Grädda mitt i ugnen, tills pajen stannat helt och blivit gyllene, ca 40 min.

6. Garnera vid servering med laxros, dillvippor och citronskivor.

Tips! Här har vi format laxen till rosor i fyllningen, men det går naturligtvis lika bra att strimla den.

 

Läs mer: Frasig sparrispaj med salladslök

Frasig sparrispaj med salladslök


Läs mer om:

Dela
(362)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…