Annons

Annons

Lax med räkor & vitvinssås

Dela
(0)

Lax med räkorLax med räkor & vitvinssås

4–6 port
1 kg laxfilé
1 lime
½ dl olivolja
1 dl finhackad dill + persilja
1 dl finriven västerbottensost
1½ msk flytande honung
100 g skalade räkor
100 g kräftstjärtar
Vitvinssås
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1½ dl vitt vin
1 dl vatten
1½dl vispgrädde
3 msk finhackad dill
Servering
pressad potatis
sockerärter
sallad
Ugn 150°

Annons

Gör så här
1. Putsa laxfilén och lägg den i en långpanna med bakpapper. Riv skalet av halva limen och pressa saften ur hela. Blanda detta med olja, örter, ost och honung. Salta och peppra. Fördela blandningen på laxen. Tillaga mitt i ugnen tills laxen är klar, ca 20 min.
2. Sås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjöl och späd i omgångar med buljong, vin, vatten och hälften av grädden. Låt såsen koka under omrörning ca 3 min. Rör ner dill, smaka av med salt och peppar. Vispa resten av grädden hårt och vänd ner i såsen precis före servering och toppa laxen med skaldjur.

Av Bitte E:son Forsberg Ass: Linnéa Eriksson Foto: Anders Norrsell

Fler läckra laxrecept hittar du är:

Laxgratäng med fetaost & räkor

Ärtig laxpaj

Glaserad lax & grön couscous

 



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…