Annons

Annons

Primörgratäng med ädelost

Passa på att svänga ihop en grönsaksgratäng nu när primörerna är som bäst! Varva späd blomkål, broccoli och morötter i en form och toppa med krämig ädelostsås – så gott!

Dela
(0)

Primörgratäng med ädelost

Den 
här vardagsgoda vegetariska gratängen har härlig smak av späda 
primörer och ost. Foto: Anders Norrsell

Recept grönsaksgratäng 
med ädelost

4 port

500 g blomkål
500 g broccoli
300 g späda morötter
150 g sockerärter
4 salladslökar
5 msk smör
1 dl vetemjöl
7 dl standardmjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g riven ädelost
2 dl riven lagrad ost
lite riven muskotnöt

Annons

Garnering
1 msk klippt krasse

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Ansa alla grönsaker. Dela blomkål och broccoli i små buketter. Dela morötterna i mindre bitar.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Koka blomkål, broccoli samt morötter i lättsaltat vatten i några minuter. Häll av vattnet och låt grönsakerna ånga av.

3. Koka sockerärter och skivad salladslök ca 1 min i lättsaltat vatten. Fördela grönsakerna i en smord ugnsform.

4. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under fortsatt vispning och låt såsen koka samman i ett par min. Salta och peppra. Tillsätt ädelost, riven ost och en liten nypa muskot. Rör om.

5. Häll såsen över grönsakerna i formen. Gratinera i nedre delen av ugnen, 10–15 min.

6. Strö över krasse.

Tips! Varmrökt lax är gott som tillbehör.

 

Läs mer:

Mustig grönsaksgratäng med fetaostkräm

Rotfruktsgratäng med soltorkade tomater

Goda minnen från förr – ängamat!



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…