Annons

Annons

Lättlagad buffé till sommarens alla fester

Student, bröllop, midsommar, examen, konfirmation – vad som än ska firas så passar den här lättlagade buffén perfekt! Det mesta går att förbereda i god tid, sen är det bara att duka fram och hälla upp välkomstdrinken!

Dela
(2)

rabarber-mojito-recept

Inled kalaset med en festlig drink. Bild: Ulf Svensson

Rabarbermojito

Välkomna gästerna med en läskande god drink!

4 limer

2 krukor mynta

5 dl vit rom

5 dl konc rabarbersaft

1 dl vatten

krossad is

Gör så här

1. Pressa saften ur limerna.

2. Mortla myntabladen, blanda med limesaft, rom, rabarbersaft och vatten.

Annons

3. Tillsätt krossad is och servera.

Tips! Strimla rabarberstjälkar och lägg i kallt vatten. De skruvar sig och är vackra att dekorera med.

 

rakcheesecake-recept

En cheesecake med massor av räkor passar perfekt på sommarbuffén. Bild: Ulf Svensson

Räkcheesecake på kavringsbotten

Imponera med en festlig cheesecake med räkor!

Gilla Hemmets på Facebook

Botten

200 g kavring

75 g smält smör

Fyllning

4 gelatinblad

200 g räkor i lag

600 g färskost, t ex philadelphia

2 dl lätt-crème fraiche

1 tsk dijonsenap

3 msk hackad dill

1 tsk salt

1 krm kajennpeppar

1 msk tomatpuré

Garnering

250 g räkor med skal

citronskivor

3 msk hackad dill

1 dl strimlad salladslök

 

Gör så här

1. Botten: Fäst bakpapper i botten på en form, ca 22 cm i diam, med löstagbar kant. Skär bort kanterna på brödet, smula resten i en matberedare.

2. Kör smulorna med det smälta smöret i matberedaren. Tryck ut massan i formen, ställ kallt.

3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Grovhacka räkorna.

4. Blanda räkor, ost, crème fraiche, senap, dill, salt, peppar och tomatpuré.

5. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i kastrull med 1 msk vatten. Låt svalna, det får ej vara hett. Blanda ner gelatinlösningen i räkblandningen.

6. Häll räkblandningen över kavringsbotten. Ställ tårtan att stelna i kylen några tim, gärna över natten.

7. Garnering: Skala räkorna. Fördela räkor, citron, dill och salladslök på tårtan.

 

laxspett-recept

Saftiga laxspett med ljuvligt god sås. Bild: Ulf Svensson

Laxspett med ingefärssås

Den krämiga och smakrika såsen gör susen!
1 kg laxfilé

1 tsk salt

3 krm citronpeppar

1 dl hackad dill

2 tsk flingsalt

 

Ingefärssås

4 dl lätt-crème fraiche

1 tsk flytande honung

2 msk riven färsk ingefära

2 tsk wasabi el 2 msk riven färsk pepparrot

2 msk hackad gräslök

3 krm salt

1 krm peppar

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Skär laxen i tärningar och trä dem på grillspett. Krydda med salt och peppar.

2. Lägg spetten på en plåt med bakpapper och stek dem mitt i ugnen ca 15 min.

3. Strö över dill och flingsalt och servera.

4. Sås: Blanda crème fraiche, honung, ingefära, wasabi och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

 

dubbelmarinerad-flaskfile-recept

Dubbelmarinerad fläskfilé är alltid ett lila populärt inslag på buffén. Bild: Ulf Svensson

Dubbelmarinerad fläskfilé med pesto

Hemligheten i filéns goda smak är att den fått marinera två gånger!

900 g fläskfilé

1 msk smör

 

Marinad 1

1 msk soja

2 msk olja

1 pressad vitlöksklyfta

3 krm grovmald peppar

 

Marinad 2

1 dl pesto

1 dl hackade basilikablad

1/2 dl olivolja

saft och rivet skal av 1/2 citron

2 tsk flingsalt

 

Garnering

3 msk pinjenötter

1 dl basilikablad

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Marinad 1: Blanda ingredienserna till marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Lägg ner fläskfiléerna i den. Snurra runt och blanda så att köttet blir helt täckt. Marinera ca 1 tim.

2. Bryn filén i smör till fin färg. Stek färdigt i ugnen till 70° innertemp. Låt filén kallna helt, gärna i kylskåpet över natten.

3. Skiva filén i tunna skivor och lägg den på ett fat.

4. Marinad 2: Blanda pesto, basilika, olja och citron. Blanda marinaden med köttet eller ringla den över. Strö över flingsalt. Ställ kallt.

5. Garnering: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem och basilikablad över köttet vid serveringen.

 

 

Äppeltzatziki

Krispiga äppelbitar i krämig vitlökssås – mums!

 

2 äpplen

4 dl crème fraiche, gräddfil el turkisk yoghurt

1 tsk oregano

1 tsk dijonsenap

1 tsk torkad mynta

2 vitlöksklyftor

2 krm salt

 

Gör så här

1. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar.

2. Blanda crème fraiche, oregano, senap och mynta. Pressa ner vitlöksklyftorna.

3. Rör ner äppelbitarna och smaka av med salt.

 

 

potatissallad-sparris-recept

Massor av smaskiga primörer i en skål! Bild: Ulf Svensson

Potatissallad med sparris

Färskpotatis, sparris, morötter – njut av härliga primörer!

1 kg färskpotatis

1 knippe små morötter

250 g grön sparris

2 msk olja

1 tsk salt

2 krm peppar

1/2 knippe salladslök

1 dl hackad dill

 

Dressing

3 msk olja

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1/2 tsk salt

3 krm peppar

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Tvätta potatisarna, dela dem som är stora. Skala morötterna. Dela sparrisen.

2. Lägg potatisen på en plåt och droppa över olja. Salta och peppra. Tillaga i ugn ca 35 min. Lägg morötterna i ugnen när 15 min återstår och lägg in sparrisen när 5 min återstår av tillagningstiden.

3. Strimla salladslöken. Blanda potatis, morötter och sparris med salladslök och dill.

4. Dressing: Blanda olja, senap och vinäger. Salta och peppra. Häll dressingen över potatissalladen precis före servering.

 

spenat-och-ricottapaj-recept

Paj är både enkelt att laga och supergott att äta. Den här fyller vi med spenat och ricottaost. Bild: Ulf Svensson

Spenat- & ricottapaj

Paj är alltid ett säkert kort! Och om den är så här krämigt god uppskattas den av alla!

Pajdeg

100 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk vatten

 

Fyllning

2 dl riven lagrad ost

100 g finhackad färsk spenat

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk smör

4 ägg

250 g ricottaost

1 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Garnering

ca 4 soltorkade tomater i olja

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda smör, mjöl och vatten i en matberedare. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 23 cm i diam.

2. Nagga botten med en gaffel och ställ in den i kylen 30 min, annars krymper pajdegen. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

3. Fyllning: Strö riven ost i botten på pajskalet.

4. Fräs spenaten med vitlöken snabbt i smör i en stekpanna. Fördela i pajskalet.

5. Vispa ihop ägg, ricotta, mjölk, salt och peppar. Häll det över spenaten. Grädda pajen ca 25 min.

6. Garnering: Dela tomaterna i bitar och fördela på pajen.

 

choklad-kaka-daim-recept

Servera chokladkakan med grädde och bär för extra lyxig känsla. Bild: Ulf Svensson

Choklad- & daimrutor

Himmelskt goda chokladrutor som med en klick grädde och jordgubbar blir som små bakelser!

12 bitar

100 g mörk choklad

75 g ljus choklad

175 g smör

3 ägg

1 3/4 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 dubbeldaim

 

Garnering

2 dl vispgrädde

12 jordgubbar

1 litet daim

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Dela chokladen i bitar och smält tillsammans med smör i en kastrull. Låt svalna.

2. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner chokladen. Sikta ner mjölet.

3. Hacka daimet och rör ner. Lägg bakpapper i en långpanna, 30×20 cm, och häll i smeten.

4. Grädda i 12 min. Låt kallna och skär i rutor.

5. Garnering: Vispa grädden och spritsa på rutorna. Toppa med en jordgubbe. Hacka lite extra daim och strö över.

 

 

Så fyller du ut buffén:

1. Ställ fram en hel brietårta som du garnerar med fräsch frukt, t ex sharon.

2. Skär upp baguetter och servera smaksatt färskost till.

3. Varva skivad tomat, skivad mozzarellaost och basilika på ett fat. Ringla lite olivolja över och dra ett par varv med pepparkvarnen.

 

Buffén är beräknad till 8 personer.

 

Läs också:

Så beräknar du rätt mängd mat till festen 

Hur mycket mat behöver jag till festen eller buffén?



 

Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…