Annons

Annons

Julens godaste sill och snaps – som du enkelt gör själv

Så lätt det är att lägga in egen sill och göra snaps till jul! Här är våra bästa sillinläggningar och snapsrecept med smak av julens kryddor!

Dela
(101)

Krämig pepparrotssill

Sill med sting – gott till julsnapsen! Foto: Erik Karlsson

Recept krämig 
pepparrotssill

1-2-3-lag
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
11/2 dl vatten
400 g färsk sillfilé

Lag 2
1 rött äpple, tärnat
2 dl crème fraiche
1 msk flytande honung
3 msk riven färsk pepparrot
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
salt och peppar

Annons

Dekoration
2 msk hackad gräslök
1/4 rött äpple

Gör så här

1. 1-2-3-lag: Koka upp ingredienserna till lagen, rör om så att sockret löser sig. Låt lagen svalna helt.

2. Dra skinnet av sillfiléerna. Lägg dem i en skål och slå över lagen. Täck över och låt stå 12 tim i kylen, vänd gärna om någon gång under tiden. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.

3. Lag 2: Rör samman ingredienserna till lag 2 och blanda med den avrunna sillen. Täck över och ställ kallt ytterligare 1 dygn.

4. Lägg upp pepparrotssillen på ett serveringsfat. Dekorera med gräslök och några tunna skivor äpple.

 

Apelsinsnaps

Satsa på hemgjord snaps med smak av apelsin! Foto: Erik Karlsson

Recept apelsinsnaps

1 flaska brännvin special, 
70 cl
yttersta skalet av 1 apelsin
1/2 dl russin
8 skållade sötmandlar
1 kanelstång
1 bit torkad ingefära
4 kryddnejlikor

Gör så här

1. Skala av det yttersta skalet (det vita ska inte vara med) av apelsinen med en potatisskalare. Lägg det samt russin, mandel och kryddor i en glasburk. Häll över brännvin och låt stå över natten.

2. Sila och häll upp på fin flaska. Låt stå några dagar.

Glöggsill och lingonsnaps

Här låter vi lingon och glögg sätta smak på sillen – underbart gott! Foto: Erik Karlsson

Recept glöggsill

1 burk inläggningssill à 420 g, 5-minuterssill

Lag
11/2 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
1/2 dl vit glögg
1 apelsin

Gör så här

1.  Lag: Koka upp ättiksprit, socker, kanelstång och stjärnanis. Låt svalna och tillsätt sedan glöggen.

2. Skär upp sillen i sneda bitar. Varva den med tvättad och tunt skivad apelsin i en vacker skål eller burk. Häll över lagen och täck över. Låt stå ett dygn i 
kylskåp.

Recept lingonsill

400 g matjessill
4 dl crème fraiche
salt och peppar
1 dl hackad gräslök 
el salladslök
1 dl rårörda lingon

Dekoration
2 msk frysta lingon
2 msk hackad gräslök 
el salladslök

Gör så här

1. Skär matjessillen i sneda bitar.

2. Rör samman crème fraiche, salt, peppar, gräslök, rårörda lingon och matjessill. Lägg upp i en vacker skål eller burk.
3. Dekorera med lingon och 
gräslök.

Julsnaps

Pomerans, kardemumma och fänkål kryddar denna läckra snaps. Foto: Erik Karlsson

Recept julsnaps

1 flaska brännvin special, 
70 cl
1 kanelstång
1 bit pomeransskal
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk kardemummakärnor
2 tsk flytande honung

Gör så här

1. Lägg ner kanelstång, pomeransskal, fänkålsfrön och kardemummakärnor i en glasburk. Häll över 2 dl brännvin special, skruva på locket och låt stå två dygn.

2. Sila snapsen och späd med brännvin till önskad smakstyrka. Tillsätt honung. Häll upp på fin flaska. Låt stå några dagar.

Läs mer:

Snabba julbordet



 

Läs mer om:

Dela
(101)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…