Annons

Annons

Låt vägrenarna blomma!

Dela
(0)

Nu är jag tillbaka efter tre veckors semester i Sverige. Det har blivit en hel del bilkörning. Jag har sett stora delar av vårt land med sjöar, blåbärsskogar, småjordbruk, slingrande floder, blomsterängar och allt annat vackert som känns så typiskt. Men jag har ändå inte varit riktigt glad. Och då tänker jag på vägrenarna.

Annons

Vad är det som händer? Har vi fått en ny syn på skönhet? Visst finns det sträckor där det fortfarande blommar, men vem är det som är ute och klipper ner det vackra? Vägkanterna som kan lysa av blommor i alla färger med surrande humlor och fladdrande fjärilar skövlas. Inget liv, inga färger, bara en avskalad, ful grässvål där det tidigare vara rena orgien i naturlig skönhet.

Vad skulle Astrid Lindgren ha sagt? Eller Emils pappa? Eller Melker? Om de tittat på de båda bilderna här ovan vet jag bestämt vilken de skulle välja. Och det trodde jag vi gjorde allihopa.

Jag har pratat med Trafikverket, med länsstyrelser och med kommungubbar. De håller med. Det är inte meningen att blommorna ska slås bort. En del vägkanter har till och med fått speciellt skydd, de får inte slås förrän i slutet av sommaren eller i september.

Men varför händer det då? Kanske det behövs en folkrörelse ”Låt vägrenarna blomma!” Det är något att fundera allvarligt på!

 

 

Foto: Shutterstock och Göran Holmström


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…