Annons

Annons

Låt djuren komma till dig

Dela
(0)

Det vanliga när du vill studera naturen är att det är du som måste söka upp djuren. Men någon gång kan det hända att det istället är djuren som söker upp dig. Det hände oss förra helgen när vi var i sommarstugan. Det var min hustru som upptäckte det först.

Annons

– Göran, det är ett djur i sovrummet!

Jag rusade dit och fick se en riddarskinnbagge som kröp på golvet. Så trevligt! Det här är en av de mest färggranna arterna inom familjen fröskinnbaggar. Den är ungefär en centimeter lång och särskilt vanlig på Öland och Gotland. Den fullvuxna baggen äter främst frön från tulkört. Under sensommaren bygger den upp ett fettlager inför övervintringen. Sen kryper den in i sprickor mellan stenar, ofta i kyrkväggar och ibland i husväggar. På våren tittar den fram igen.

– Ta bort den!

Riddarskinnbaggen skyddar sig genom att smaka illa. Den bjärta färgen ska varna fåglar från att försöka äta den. Den här insekten har faktiskt inga naturliga fiender.

– Jo, en! Ta nu bort djuret!

Jag bar ut den i trädgården och när jag kom tillbaka var det dags för nästa. Den kröp på fönsterbrädan men också den fick tillbringa natten utomhus.

Innan vi kommit till sängs den kvällen hade jag burit ut åtta riddarskinnbaggar – och då har jag ändå inte räknat de tre som jag diskret föste in under sängen…


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…