Annons

Annons

Läsarna berättar: Så hanterar vi fattigdomen

Låga pensioner och höga räkningar, livet som pensionär blir inte alltid som man drömt om. Här berättar fem Hemmetsläsare om hur det är att leva ett pensionärsliv där ekonomin sätter begränsningar.

Dela
(0)

Leva som fattigpensionär

Lever på hoppet

Jag är 59 år och har haft förtidspension/sjukersättning i drygt 25 år. Jag drabbades av ledgångsreumatism när jag var 28 och då hade jag bara hunnit jobba i nio år. Sen dess var jag sjukskriven tills jag var drygt 40 år och fick förtidspension.
Jag fick en dotter 1989 och två år senare skilde jag mig. Att vara ensamstående med barn och en jobbig sjukdom var inte lätt. Rent ekonomiskt var det jättetufft trots bostadsbidrag, bostadstillägg och barnbidrag, pensionen var ju låg. Jag handlade den billigaste maten och köpte nästan inga kläder till mig själv, bara till min dotter.
Min dotter är nu vuxen och har en egen liten familj och jag är mormor till en underbar tös på 2 år. Hon är min ögonsten och varje gång hon kommer och hälsar på så blir jag både pigg och glad.
Det tog några år innan jag accepterade att min situation inte kommer att förändras. Men med goda vänner och släktingar runt mig så fungerar det trots allt. Jag läser en del, löser korsord, tittar på tv, älskar djur och jag är också ordförande i en förening. Man får göra det bästa av situationen!
Tyvärr blir det mindre i plånboken för 
varje år. Politikerna säger att alla ska få det ekonomiskt bättre, men höjs bostadstillägget och pensionen blir det genast högre skatt och jag går minus. Jag kommer att få en låg pension, men hoppas att kunna klara mig. Hoppet är ju det sista som överger människan!
Annmarie

Läs mer om att bli fattig på äldre dar här!

Måste jag svälta för att min man är sjuk?

Hur jag ska kunna få ett bra liv har jag ingen aning om. Jag är gift, men min man bor på vårdhem för dementa. Vi är 75 år och hade drömt om en bra och trygg ålderdom.
Nu har jag 276 kronor kvar till nästa pension som kommer om 15 dagar. Jag har en tand kvar i överkäken, min syn är dålig, men jag har varken råd med tandläkare eller optiker. Bilen fick jag ställa av nyligen, så nu har jag svårt att hälsa på min man som bor 3 mil från mig. Jag kunde inte drömma om att ett boende inom kommunal omsorg skulle kosta 10 000 kronor i månaden. Därtill tillkommer alla hygienartiklar och toapapper. När hans frikort på apoteket är slut för året räcker inte hans pension till medicin. Då får jag låna av barnen.
Hur kan detta vara möjligt i Sverige? Ska en svälta när den andre blir sjuk? Jag har ingen aning om vad jag ska ta mig till för att få hjälp att ta mig ur detta helvete.
Förtvivlad

Second hand-fynda!

Jag är en fattig pensionär som vill tipsa om second hand-butiker där man ofta kan fynda. Själv har jag köpt jeans för 100 kronor paret som i vanlig affär skulle kostat runt 500 kronor. Jag tar också alltid med mig en tygkasse. Men det jag tjänat allra mest på är att jag slutat bjuda snyltgäster, människor som aldrig någonsin bjuder igen, på kaffe och mat. Adjöss med dem!

Annons

Spara

Fogden tar 700

Det är kärvt i juletid när man ska köpa julklappar till barn och barnbarn. Jag är en fattig pensionär som levde ett hårt liv i min ungdom, men som lugnat mig med åren. I dag har jag en pension på 6 800 kronor efter skatt plus bostadstillägg på 4 500. Men kronofogden går in och tar 700 av de slantarna.
B B

Fast i mitt slitna hus

Min dröm är en liten mysig lägenhet. Men jag sitter fast i vårt gamla hus. När min man dog för tre år sedan ville jag sälja och flytta till byn där mina vänner bor. Men vårt hus är slitet och ingen vill köpa något som har dålig internettäckning och ligger ensligt i Värmlandsskogarna. Skulle jag trots allt lyckas sälja får jag troligen ändå inte råd att köpa en lägenhet, de kostar ju mer än det jag skulle få för huset. Och hyreslägenheter finns knappt längre.
Jag har 9 000 kvar efter skatt varje månad. Jag har huslån på 2 400 kronor i månaden, som vi tagit för reparationer. Nu får jag inte låna mer. Vatten, el och avlopp och el/värme har blivit så dyrt. Eftersom jag har svår reumatism och hjärtproblem kan jag inte hugga ved längre.
Bilen är en hemsk kostnad men eftersom det är 3 mil till mataffär och läkare måste jag ha den. Det går inga bussar där jag bor. Det är dålig mobiltäckning så jag måste även ha den dyra fasta telefonen kvar. Det som känns värst är att jag måste köpa hjälp med snöröjning och trädgårdshjälp, sådant min man och jag hjälptes åt med förr.

Eva

Läs mer:

6 viktiga frågor du bör ställa till dig själv

Matthias vågade inte berätta att pengarna var slut

10 enkla sätt att spara pengar

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…