Annons

Annons

Läs på innan du bleker tänderna!

Dela
(3)

Tandblekning

Att bleka tänderna passar inte alla och kan innebära vissa risker.

Tandblekning blir allt populärare. Men ska man bleka tänderna hemma eller hos tandläkaren? Och vilka biverkningar finns? Vi rätar ut frågetecknen! 

Christer Wihlborg

Christer Wihlborg.

Det har blivit allt vanligare att bleka tänderna.
– Intresset har ökat de senaste tio åren. Många vill ha fräschare tänder. Det är jämnt fördelat mellan kvinnor och män, säger Christer Wihlborg, tandläkare på tandkliniken Wiismile i Malmö.
Han påpekar att det är individuellt hur man upplever färgen på sina tänder, men visst kan de vara mer eller mindre vita.
– Dels är färgen medfödd, dels förändras den som en del av åldrandet.
Därtill påverkas färgen på tänderna av järn och fluor i dricksvattnet, vissa mediciner och av allt vi dricker och äter.
– Kaffe, te och rödvin missfärgar tänderna, säger Christer och tillägger att även rökning och snusning kan slita på dem.
Oftast används gel med väteperoxid eller karbamidperoxid för att bleka tänderna, dessa ämnen tränger in i tandens yttersta lager, emaljen, och bryter ner missfärgningen. Produkter för tandblekning hemma kan köpas på nätet och i affärer för några hundralappar, medan en behandling på tandklinik kostar upp mot 5000 kronor.
– Man bör alltid göra en undersökning av tänderna så att man inte har hål eller andra skador innan man gör en blekning. Tandläkaren kan också se om det är olämpligt att man bleker tänderna, säger Christer som förespråkar blekning på tandklinik.
Det går inte att bleka lagningar, kronor och fasader. En gammal rotfyllning som gjort tanden mörkare kan inte blekas utifrån, fyllningen måste tas bort och tanden blekas från insidan. Om man har orealistiska förväntningar kan man också få veta det av tandläkaren.
Håller två till fem år
Christer påpekar att risken för skador är större när man bleker tänderna hemma.
– Produkterna är kontrollerade och säkra, men risken finns att blekmedlet läcker ut i munnen och ger frätskador på tandköttet eller att det skadar tänderna.
Vid hemmabruk får man en skena där man lägger gel med blekmedel, som ska sitta på under en bestämd tid. Vid blekning på klinik penslas blekmedlet direkt på tänderna som sedan belyses med ultraviolett ljus. Hela behandlingen brukar ta en timme.
– Det är individuellt hur man upplever behandlingen, en del tycker att det är obehagligt. Blekningen är en kemisk process som kan ge en värmekänsla som sedan övergår till obehag. Men tycker patienten att det blir för obehagligt kan man avbryta, säger Christer.
Till biverkningarna hör ilningar och irriterat tandkött, men detta brukar försvinna efter några dagar. Efter behandlingen bör man undvika kaffe, te och rödvin i två veckor för att få ett bestående resultat. Har man svårt att avstå kan man dricka med sugrör.
– Vi räknar med att en blekning gjord på klinik håller två till fem år, spannet är stort eftersom det beror på kvaliteten på tänderna och vad man dricker och äter.
Man bör inte göra en tandblekning mer än en gång om året.
Vid upprepad tandblekning finns risk för skörare tänder, bestående skador på tandnerver som kan ge ilningar och överkänslighet och skador på tandköttet.

Annons
Kaffe

Kaffe missfärgar tänderna. Mjölk mildrar däremot.

Mjölk mildrar
Kaffe och te är de stora bovarna bakom missfärgade tänder. Effekten mildras om du tar mjölk i.

Ny EU-gräns
Enligt ett EU-direktiv från 2012 får blekmedel hos tandläkare innehålla högst 6 procent väteperoxid. Blekmedel för hemmabruk får inte innehålla mer är 0,1 procent väteperoxid.

Undvik tandblekning
Om du har isande tandhalsar, borstskador eller tunn emalj bör du inte bleka tänderna.

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: SHUTTERSTOCK, PRIVAT


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…