Annons

Annons

Läs Marias nya krönika!

Dela
(0)

Grillkorvsdoft och dansbandsmusik. Leriga gräsplaner och rangliga prylbord. Gnisslet från möbler som öppnas och stängs. Skrattande, prutande och detvarlängesen-kramar. Foppatoffelbarn med glass på nästippen. Hippa storstadsbor med gubbakeps och nyfyndade teakbord.
Det finns inget som värmer mitt landsbygdshjärta mer än en äkta, skånsk byaloppis.
I min hemby hålls storloppisen alltid helgen efter midsommar. Och alltid med utklädda korvgubbar. Ett år var de munkar, ett annat 70-talsmusiker a la Larz-Kristerz.
Eftersom Harlösa IF:s loppis fungerar lite som en hemvändardag är ALLA där. Inte för att vi pratar så ruskigt mycket med varandra. Vi är ganska fokuserade på att göra Det Bästa Fyndet.
Snacket kommer efteråt i stället.
Förra året råkade grannen ropa in en barnsäng på auktionen. Det var fin, verkligen, men eftersom hennes yngsta ska ta studenten nästa år har hon ingen större nytta av en babysäng.
Min man hade hamnat mellan en annan granne och min bror, som bjöd över varandra om en oputsad saxofon. Det kändes obekvämt, för han visste att min bror redan lagt sina sista slantar på en herrbetjänt och förmodligen räknade med att min man hade kontanter kvar.
Själv hade jag en gnagande känsla av att vara världens sämsta mamma. Min dotter och jag står vid krukorna när hon säger:
– Titta, mamma, en sådan har jag hemma!
– Nja, Isa, du hade en sådan kruka. Det är jag som skänkt den till loppisen. Vi sorterade ju ditt rum, och…
Varpå hon börjar gråta! Ja, ni kan ju själva förstå hur jag kände mig. I det läget hjälper det inte att du tröstar, kramar, klappar, pussar, ber om förlåtelse och erbjuder dig att köpa tillbaka krukan. Du vill köpa krukan och 15 kilo godis. Toppa med tre Legolands-besök. Hyra in Sean Banan. Och Eric Saade – det får kosta! Bara mammas prinsessa blir glad igen.
Den unge försäljaren vid krukbordet fann sig snabbt:
– Men ni får förstås tillbaka krukan! Här, vassegoda! När det är loppis i Harlösa ska alla vara glada!
Och egentligen var vi ju glada, Isa och jag. Eftersom det varit en förskräcklig trängsel vid textilborden en stund tidigare hade vi gått på Plan B, att leta under borden. Där hittade vi en kartong med symönster från 50-talet till 80-talet. Vilken lycka! Inte för att jag tänker sy. Jag ska bara vältra mig i nostalgi från tidevarv som jag aldrig upplevt.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

På kvällen var vi bjudna till After Fleamarket hos min granne Ulrica. After Fleamarket betyder Efter Loppis och är en sorts Harlösa-version av After Ski. Jag hade utlyst en tävling, ”Fulaste loppisfyndet”.
Ulrica hade kommit över en värmeljushållare med hoppande delfiner. Inget ont om delfiner. Det lustiga är att prylen måste ha betytt så mycket för sin tidigare ägaren att hon, eller han, en gång bestämt sig för att laga den när den gått sönder. En souvenir från en lyckad chartersemester? En gåva från en ungdomsförälskelse, kanske? Men sedan måste värdet ha mist sin kraft, eftersom prylen nu var skänkt till loppisen.
Ulrica vann tävlingen. Jag tyckte att jag var värd silverplatsen med mitt fynd, en skylt med texten: Borta bra men hemma bäst.
Det summerade på något sätt stämningen för hela hemvändardagen.

Följ Maria på Loppisbloggenwww.hemmets.se


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…