Annons

Annons

Läkarna tror inte på att jag har ont

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en 57-årig kvinna som känner att läkare och all övrig personal inom sjukvården inte tror mig. Har haft värk i kroppens muskulatur sedan 2006 och det enda svar som jag får är att ”du vet väl hur det är när man har värk, du som har haft det så länge”. Har blivit skickad runt på olika undersökningar men ingen har hittat någon rimlig förklaring. Äter Tramadol 100 mg och Alvedon 1 g två gånger dagligen och så Cymbalta 60 + 30 mg.

Annons

Värken finns i framsidan av båda låren upp i bäckenet. Den finns där alltid. När jag ska resa mig får jag först känna om bena bär mig, det skär som knivar i låren innan jag får balans. På natten kryper värken ner i vaderna så min sömn blir det inte mycket med. Har ett heltidsarbete som maskinpackare, sitter 8 timmar vid en packmaskin. Fast de ser på jobbet att jag har svårt att röra mig så verkar det som om de inte tror mig.
Hoppas på svar

Den typ av smärta som du beskriver kan förekomma utan att man ser något i samband med t ex blodprovstagning och röntgenundersökningar. I den situationen är det tyvärr inte ovanligt att den som är drabbad upplever en misstro från personer i sin omgivning. Detta gör naturligtvis situationen än mer plågsam. Du skriver att man inte hittat någon ”rimlig förklaring” till din smärta efter de utredningar som gjorts. Ändå har man satt in en läkemedelsbehandling som inte verkar helt ogenomtänkt.

Alvedon, som innehåller den aktiva substansen paracetamol, är ett mycket vanligt läkemedel mot smärta. Detta har man kombinerat med Tramadol som är starkare. Tramadol innehåller den aktiva substansen tramadol vilken dels höjer ämnet av de smärthämmande signalämnena serotonin och noradrenalin, dels har en svag morfinliknande effekt. Så har du också ett läkemedel som heter Cymbalta. Detta är egentligen ett läkemedel mot depression men används ibland också mot smärta som orsakas av skada eller sjukdom i nervsystemet.

Vem är det som tagit initiativ till behandlingen? Har du varit hos en smärtspecialist? Har man gjort några andra insatser för att hjälpa dig med att kunna hantera din smärta? Vad som slår mig när jag läser ditt brev är att du har ett arbete som verkar vara mycket olämpligt med tanke på de besvär du har. Du har ju också fortsatta besvär trots den behandling du fått. Min bedömning är att man måste göra en strukturerad utredning där man går igenom hela din situation och sedan med utgångspunkt från denna planerar för din rehabilitering, såväl smärtrehabilitering som yrkesinriktad rehabilitering. Du börjar lämpligen med att tala med din familjeläkare om detta.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…