Annons

Annons

Läkarna sa att Jessica kunde dö vilken minut som helst…

Dela
(0)

Det är väl bra att tösen rör på sig, minns mamma Carina Faust Söderlund att hon tänkte när Jessica började träna intensivt. Men snart fick Carina klart för sig att dottern drabbats av anorexi. Hela familjen påverkades medan Jessica fortsatte att rasa i vikt – till slut vägde hon knappt 40 kilo…

Annons

I Hemmets Veckotidning nr 40 berättar de om de svåra åren och den långa vägen tillbaka till ett normalt liv.

– Efter en gymnastiklektion bestämde jag mig för att försöka gå ner i vikt. En klasskompis berättade att hon börjat träna mer och äta mindre. Hon hade redan gått ner några kilo i vikt och var så glad. Men jag fattade det inte riktigt. I mina ögon hade den  där tjejen alltid varit smal, berättar Jessica som plötsligt kände sig väldigt osäker på sig själv.

Om kompisen var tjock, vad var hon själv då? Fem kilo borde hon nog gå ner, resonerade hon till en början. Men det blev betydligt mer än så.

– Vi brukade jogga hela familjen någon gång i veckan, berättar Carina. Men plötsligt drog Jessica upp tempot. Hon löptränade tre gånger i veckan och red varenda dag. Det är väl bra att hon rör på sig, tänkte jag till en början.

Träningen blev Jessicas drog. Det var bara när hon rörde på sig som hon mådde bra. Hemma gjorde hon situps i smyg.

Så småningom gjorde Jessicas äldre syster Johanna föräldrarna uppmärksammade på att Jessica vägde sig efter varje måltid, flera gånger om dagen.

– Vi pratade med Jessica. Hon sa att hon förstod att det inte var så bra, att hon antagligen var smalare än hon trodde. Vi kom överens om att hon skulle försöka gå upp tre kilo i vikt, säger Carina.

– Jag trodde själv att det skulle gå på några veckor, men det tog två år, säger Jessica som till slut fick en remiss till anorexienheten på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Då vägde Jessica knappt 40 kilo. Hon tappade hår, frös och hade en tom, glädjelös blick.

– Enligt läkarna kunde hon dö vilken minut som helst, säger Carina.

Läs den gripande artikeln om Jessica i tidningen där också psykologen Maria Farm förklarar hur stress och låg självkänsla blir en grogrund för anorexi hos unga kvinnor.

Foto: Leif Boström


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…