Annons

Annons

Läkare som tog emot lyxvilla i gåva får rätt i domstol

Den gamla damen tog läkaren under sina vingar och skrev över villan på honom. I efterhand har kvinnan, genom ombud, velat ta tillbaka gåvan. Nu har tingsrätten i Kalmar gett läkaren delvis rätt.

Dela
(29)

Kvinnans ombud ville att gåvan, en villa värderad till 15 miljoner kronor, skulle ogiltigförklaras. Nu har tingsrätten sagt sitt. Montage

Det var i början av 2017 som kvinnans ombud lämnade in stämningen till Kalmar tingsrätt. Då bodde damen, som är i 90-årsåldern, på äldreboende och läkaren i den villa som hon skrivit över på honom.

Det var släktingar till kvinnan som tagit initiativ till att gå till domstol. De menade att damen varit i beroendeställning till läkaren, som är i 45-årsåldern, och att han utnyttjat detta på flera sätt. Bland annat genom att förmå henne att skänka villan, en fastighet med ett marknadsvärde på runt 15  miljoner kronor, till honom. Förutom villan handlar det också om hundratusentals kronor som tagits ut från kvinnans konton.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Pengar som läkaren också förfogat över.

”Ivrig, aktiv och pådrivande”

Läkaren, å sin sida, förklarade att gåvorna varit på kvinnans initiativ. De hade en vänskapsrelation och delade bland annat ett starkt kulturintresse. Han flyttade ner till Kalmar och fick bo hos henne eftersom kvinnan ville det. Angående pengarna som tagits ut från kontona uppger läkaren att de gått till renovering av fastigheten och till att avlöna personal i huset. Också det enligt kvinnans vilja.

En del av förhandlingarna i tingsrätten kom att handla om damen var vid sina sinnens fulla bruk när gåvobrevet om huset skrevs under 2015. Enligt vissa uppgifter var kvinnan stundtals sjuklig under den här perioden och enligt andra vittnesuppgifter var hon klar, redig och bestämd.

De två jurister, som upprättade och bevittnade gåvobrevet, upplevde henne till exempel som ”ivrig, aktiv och pådrivande”.

Och deras vittnesmål har varit avgörande, enligt domen.

Tingsrätten menar att det inte finns något skäl att tro annat än att gåvan var ett uttryck för hennes vilja vid tidpunkten när gåvobrevet undertecknades.

Läkaren lämnade sin anställning i landstinget under sommaren förra året. Bild: IBL

”En stor lättnad för min klient”

Stämningen har också handlat om mannen utnyttjat sin yrkesroll som läkare för att sätta kvinnan i en beroendeställning.

Tingsrätten finner dock inget stöd för det påståendet.

”Det finns ingenting i målet som tyder på att XX skulle ha utnyttjat sin ställning som vårdare av YY till att få henne att skänka honom fastigheten”, skriver tingsrätten i domen.

– I det stora hela innebär det här en stor lättnad för min klient. Det har varit väldigt allvarliga anklagelser mot honom i hans yrkesroll, säger läkarens försvarsadvokat Jesper Arvenberg.

Får betala tillbaka 670 000 kronor

Pengarna som tagits ut från kvinnans bankkonto är en annan femma. Det handlar om flera hundratusen kronor som tagits ut och som förbrukats.

Pengarna har både satts in på läkarens konto och tagits ut kontant.

Läkaren har förklarat att pengarna bland annat gått till renoveringar i fastigheten som kvinnan velat göra och till att avlöna personal. 400 000 kronor var till exempel vikta åt att köpa in sammetsgardiner till hela huset. Det har alltså även i det här fallet rört sig om gåvor som kvinnan tagit initiativ till och varit drivande i. Läkaren uppger även att utläggen har redovisats för henne.

Tingsrätten anser dock inte att läkaren kunnat styrka att det rör sig om gåvor. Enligt domen ska de pengarna, sammanlagt ungefär 670 000 kronor, betalas tillbaka till kvinnan.

Enligt läkarens försvarsadvokat Jesper Arvenberg kan det dock bli aktuellt med en överklagan av domen i den delen. Argumentet är att det inte kommit fram något som tyder på att pengarna inte varit en gåva under förhandlingarna.

Kvinnans brorson Christian har tagit emot beskedet om tingsrättens dom.

– Självklart tycker vi inte att domen är korrekt. Vi har våran inställning klar.

Det är dock oklart om man kommer att överklaga domen till hovrätten. För att domstolen ska ta upp saken krävs ett prövningstillstånd.

– Möjligheten finns men vi kommer ta det lite lugnt och fundera.

Läs mer:

90-åring gav bort lyxvilla till läkare – nu gör de upp i domstol


Läs mer om:

Dela
(29)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…