Annons

Annons

Laga Tinas goda köttbullar!

Här bjuder Tina Nordström på sina bästa köttbullar!

Dela
(0)

Köttbullar är navet i svensk matlagning och i Tina Nordströms eget liv. Under uppväxten i kulisserna på Ramlösa Värdshus var köttbullsrullning ett sätt att fånga pappa Björns uppmärksamhet en stund.

– Pappa och jag har rullat tusentals köttbullar ihop. När jag kom från skolan brukade jag ställa mig vid pappa i restaurangköket, och så rullade vi köttbullar medan jag berättade vem jag lekt med och vad vi gjort på gympan. Det var vår stund, vår köttbullestund, säger Tina till Hemmets Veckotidning.

Annons

– En köttbulle kan smaka på tusen olika sätt. Den kan smaka som i Marocko, Indien eller Thailand. Pappa smaksatte värdshusets köttbullar med ungefär samma kryddor som spadet till ansjovisen. Det är kryddorna som gör skillnaden. Det spelar ingen roll om du har ägg eller bröd i. Det påverkar bara konsistensen, säger Tina, som själv har både ägg och bröd i sina köttbullar.

Hur är det då med vardagsmaten hemma hos Mat-Tina? Vad bjuds det på en regnig vårkväll i maj?

– I dag skånsk äggakaka och stekt fläsk. I går kyckling i gryta med morot, palsternacka, kanel och mandelsås. Dagen innan dess gjorde jag baconklädd köttfärslimpa, säger Tina.

Nästa fråga: Äter barnen detta?

– Mina barn gillar inte min mat och det har de aldrig gjort! De vet hur jag iakttar dem när de äter och jag är inte schyst alla gånger eftersom jag ser dem som min bästa testpanel. Albin tycker mycket bättre om maten på förskolan. Han säger: ”Mamma, varför lagar du så konstig mat? Jag kan ordna några recept till dig!” Personalen tycker förstås att det här är vansinnigt roligt.

Men Tina har också en teori om varför barnen ratar hennes mat.

– Det är ett beteende som ligger naturligt i oss. Vi vill först se att grannen äter maten och överlever. Men man ska också komma ihåg att mat fyller så många andra funktioner än ”tugga och svälj”. I söndags hade vi riktig söndagsmiddag hemma, bara vi fyra. Vi klädde upp oss i finkläder och även barnen fick använda vinglasen. Sen avslutade vi vår middag med dans! Trots att klockan bara var fem på eftermiddagen studsade vi runt till Loreens ”Euphoria”. Utan maten hade vi inte fått till den där helheten. Mat är gemenskap och matlagning ska vara lustfyllt.

Recept på Tina Nordströms köttbullar

I kryddblandningen har Tina återskapat smaken från sin barndoms köttbullar. Man anar en smak av ansjovis…

4 port

1 skiva vitt bröd (30 g)
1 dl mjölk
1 ägg
1/2 gul lök
500 g blandfärs
1 påse Jättegott Köttbulle, Tinas

Gör så här

1. Skär bort kanterna på brödet och lägg i en skål, häll på mjölken och ägget. Låt brödet svälla ett par minuter.

2. Finhacka löken. Blanda ner färsen, löken och kryddorna i skålen.

3. Forma köttbullar. Stek i smör och lite olja.

Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…