Annons

Annons

Laga tänder med laser

Dela
(0)

Ljudlöst och ofta smärtfritt – det är stor skillnad på att få tänderna lagade med laser jämfört med en vanlig tandläkarborr.
– Det är mycket behagligt. Jag behövde ingen bedövning och kände knappt att tandläkaren arbetade i munnen på mig, säger Inga Thulin i Hemmets Veckotidning nr 35.

Annons

Allt fler svenska tandläkare använder laserborr, och det finns flera fördelar med att använda laser inom tandvården.
– Många patienter tycker att ljudet och vibrationerna från en vanlig tandläkarborr är obehagligt. Det slipper man med laser, säger Peter Lundgren, tandläkare på Triangelns Tandläkargrupp i Malmö.
Laser kan beskrivas som ett energirikt och varmt ljus som tandläkaren skär med. Den del av tanden som laserstrålen riktas mot smälter bort av värmen från lasern.
– Att ”borra” med laser känns mycket mindre än med vanlig borr. Men det är viktigt att tala om att det inte är en helt smärtfri metod. Det är olika från person till person hur man upplever det och om man behöver bedövning eller inte, säger Peter.
Inga Thulin, 68 år, och bosatt i Malmö provade att laga tänderna med laser för första gången för ett par år sedan.
– Jag tyckte inte att det kändes något alls och behövde ingen bedövning. Det var ett mycket behagligt sätt att laga tänderna på, berättar Inga.
Hon var glad att slippa få bedövning och även ljudet från den vanliga tandläkarborren.
– Nu var det i stället ett svagt tickande ljud och så luktade det popcorn. Jag är inte rädd för att gå till tandläkaren men väljer hellre laser än vanlig borr.

Gilla Hemmets på Facebook

Till fördelarna med laser hör också att det är en mycket mer exakt behandlingsmetod, bara precis den kariesdrabbade delen av tanden tas bort. Vid vanlig borrning går det inte att undvika att även en del av den friska tanden följer med. Lagningarna sitter bättre med laser och dessutom är lasern bakteriedödande.
– Fyllningen blir steriliserad och risken för infektioner minskar, vilket är speciellt viktigt vid rotfyllningar. Därmed minskar också användningen av antibiotika, förklarar Peter.
Till nackdelarna hör att laser inte kan användas vid alla lagningar. Det passar inte vid riktigt stora hål och inte vid lagning av gamla amalgamfyllningar. Men tandläkaren kan då kombinera borr och laser. Att laga tänderna med laser tar lite längre tid och kostar därför 10–15 procent mer än en vanlig lagning.

Laser kan även användas för att ta bort tandsten, rengöra tandköttsfickor och förebygga tandlossning.
– Här är laser också bättre eftersom tandläkaren kommer åt i alla skrymslen och vrår och det känns mindre för patienten. Många patienter tycker att handinstrument gör ont och att ultraljud som också används isar i tänderna.
Ytterligare användningsområden är att bleka missfärgade tänder och behandla ilningar i tänderna.

Att arbeta med laser innebär även att risken för arbetsskador minskar för tandläkaren.
– Vibrationerna från en vanlig tandläkarborr kan på sikt ge känselbortfall och domningar i fingrarna, säger Peter.
Det är fortfarande ganska få svenska tandläkare som använder laser. I USA, Tyskland och Italien är det en mycket vanligare metod, som dessutom utvecklas mycket runtom i världen. Den senaste forskningen visar bland annat att laserbehandling kraftigt kan minska behovet av kirurgi vid tandlossning.

Här finns det!
Cirka 100 av Sveriges 8 300 tandläkare använder laserborr. På www.moderntandvård.se kan du läsa mer om lasertandvård och se vilka kliniker som använder det.

I vår stora tandvårdsspecial kan du dessutom läsa om sjukdomen BMS, burning mouth syndrome, munsveda och få tips om nya hjälpmedel!

Foto: Drago Prvulovic

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…