Annons

Annons

Laga saftig söndagsstek!

Dela
(0)

Söndagsstek 2

Tiderna förändras, men en läcker stek med gräddig sås och härliga tillbehör kommer alltid att vara populärt!

Stek med potatis, grönsaker & gräddsås

4–6 port

1 kg bog el rostbiff

Ugnsgrönsaker

Annons

800 g små potatisar

300 g morötter

2 rödlökar

2 msk olja

200 g gröna bönor

1 tsk flingsalt

Sås

4 dl sky & vatten

2 msk konc kalvfond

2 dl grädde

3 msk vetemjöl

1/2 msk dijonsenap

1 msk vinbärsgelé

2 hela kryddpepparkorn

Topping

1 äpple

140 g tärnat bacon

1 dl hackad persilja

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Gnid in steken med salt och svartpeppar. Bryn köttet i smör tills det fått fin stekyta. Lägg steken i en ugnsform och sätt i en köttermometer i köttets tjockaste del. Stek i nedre delen av ugnen till 75° innertemperatur, ca 1 tim 15 min. Ta köttet ur ugnen och låt det vila inslaget i aluminiumfolie ca 15 min innan det skärs upp. Skölj ur formen med lite vatten och ta till vara alla goda smaker i skyn till såsen.

2. Ugnsgrönsaker: Tvätta potatisen. Skala och skär morötterna i stavar. Skala och klyfta löken. Lägg allt i en ugnsform. Droppa över olja och salta. Ställ in i ugnen när 45 min återstår av tillagningen av steken. Koka bönorna i saltat vatten ca 10 min och blanda dem sedan med ugnsgrönsakerna. Strö över flingsalt.

3. Sås: Blanda sky, vatten, fond och grädde i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt senap, gelé och kryddpeppar. Koka upp under omrörning. Sjud såsen 3 min. Salta och peppra.

4. Topping: Skär äpplet i småbitar och stek med baconet. Blanda med persilja. Servera steken varm med ugnsgrönsaker, topping, sås och vinbärsgelé.

Av Eva Boström
Foto: Hanneke Bonthuis 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…