Annons

Annons

Laga lyxig lax- & skaldjurssoppa!

Dela
(0)

Vill du mingla runt med gästerna istället för att stå i köket? Helt okej om du förberett maten innan! Testa till exempel vår lax- och skaldjurssoppa med pepparrotssnittar, en njutning för såväl gästerna som värdinnan!

Annons

Lyxig lax- & skaldjurssoppa

4 port

1 kg räkor med skal
ca 500 g laxfilé
1 liter vatten
1 gul lök
1 msk dillfrön
1 msk tomatpuré
1 liten fänkål
1/2 purjolök
100 g färsk grön sparris
2 msk smör
1 msk maizena majsstärkelse
2 dl vispgrädde
125 g färskost med pepparrotssmak
1–2 msk hummerfond
Servering

100 g lättkokt sparris
dillvippor
pepparrotsgrädde (vispad grädde + finriven pepparrot)
pepparrotssnittar, se sep recept

Gör så här
1.
 Skala räkorna, lägg i kylen och spara skalen. Tärna laxen. Koka upp vatten, skala och klyfta löken. Tillsätt lök, dillfrön, tomatpuré och räkskal. Koka samman 5–10 min. Sila och spara buljongen.
2. Ansa och skiva fänkålen. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Ansa och skär sparrisen i små bitar. Fräs grönsakerna i en gryta med smöret. Dofta över maizena, tillsätt buljongen och grädden. Låt soppan koka under omrörning 5–10 min. Klicka i osten och smaka av med fond, salt och peppar. Servera direkt eller kyl snabbt i vattenbad och förvara kallt tills servering. Hit kan du förbereda!
Inför servering: Värm upp soppan på svag värme under omrörning. När den kokat upp, ta från värmen, lägg i laxen och låt stå ett par minuter. Tillsätt räkorna.

Pepparrotssnittar

Gör i förväg och täck med plast!
Skär bort kanterna på fyra skivor kavring. Bred på färskost med pepparrotssmak. Stapla brödskivorna på varandra. Skär i fyra små kvadrater och stick i tandpetare.

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…