Annons

Annons

Kyckling med potatisgratäng och cidersås

Helstekt kyckling som sköter sig själv i ugnen. Servera med krämig potatisgratäng och frisk cidersås.

Dela
(58)

Helstekt kyckling med potatisgratäng och cidersås

4 port

1 stor färsk kyckling, 11/2 kg
40 g smör
2 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1 msk finhackade valfria örter
rivet skal av 1/2 citron

Fyllning
4 äpplen
1 citron
några kvistar persilja
2 kvistar rosmarin

Annons

Garnering
rosmarin
äppelklyftor
Ugn 175°

 

Gör så här

1. Skölj kycklingen och torka den torr med hushållspapper.

2. Smält smöret tillsammans med olja, soja och örter i en kastrull. Tillsätt rivet citronskal.

Gilla Hemmets på Facebook

3. Salta och pensla kycklingens in- och utsida med smörblandningen.

4. Fyllning: Kärna ur och klyfta äpplena. Dela citronen i bitar. Fyll kycklingen med äpplen, citron och örter. Om inte allt får plats, lägg resten runt kycklingen.

5. Bind ev upp kycklingen med steksnöre och placera i en rymlig ugnsform. Ställ i ugnen med bröstet uppåt.

6. Ugnsstek mitt i ugnen i 60–80 minuter, till en innertemperatur på 70°. Ös kycklingen ett par gånger med fettet som finns i pannan. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar – inte rosa – när man skär längst in mot lårbenet.

 

Krämig potatisgratäng med fetaost

6 port
10 stora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
2 msk finhackad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g fetaost
50 g parmesanost
olivolja
Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala och skiva potatisen och löken. Skala och finhacka vitlöken.

2. Koka upp potatis, lök, vitlök, grädde, timjan, salt och peppar i en kastrull. Koka på medelvärme tills potatisen har lite motstånd när du känner med en sticka.

3. Smula fetaosten. Varva potatisblandningen och fetaosten i en smord eldfast form. Riv över parmesanost. Ringla över lite olivolja och ugnsgratinera på nedersta falsen, 18–20 min.

 

Cidersås
4–6 port
2 tsk smör
3 små schalottenlökar
1 äpple
31/2–4 dl äppelcider
1 kycklingbuljongtärning el 2 msk konc kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här

1. Hetta upp smöret i en kastrull. Skala och finhacka lök och äpple. Fräs blandningen blank och smidig i smöret.

2. Tillsätt cider och buljongtärning/fond. Koka tills halva mängden vätska återstår.

3. Sila såsen. Tillsätt grädde och koka samman tills ca 3 dl återstår. Smaka av med salt och peppar.

 

Läs mer:

Fetaostfylld kyckling med tomatris

Krämig kycklinggratäng

Fläskytterfilé med mango chutney-sås

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(58)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…