Annons

Annons

17 kvinnliga snilleblixtar som förändrat världen

En del har kommit till efter en snilleblixt, andra har krävt tålamod och hårt arbete. Kvinnliga uppfinnare genom tiderna har bidragit med stora och små förbättringar i det dagliga livet. Läs om den gröna mobilknappen, solvattnet och den moderna bh:n.

Dela
(11)

 

 

polkagris

1. Polkagrisen räddade mor och dotter

Amalia Eriksson (1824–1923) var kvinnan som satte Gränna på världskartan med sina polkagrisar. Hon var en driftig kvinna som vid 34 års ålder blev änka och ensamstående mor. För att försörja sig och dottern Ida ansökte hon hos borgmästaren om tillstånd att tillverka och sälja bröllops- och begravningskonfekt. Bland annat de första polkagrisarna som hade formen av små kulor.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Under dottern Idas ledning utvecklades tillverkningen och i dag, 150 år senare, görs Grännas rödvita godsaker på i stort sett samma sätt. En äkta polkagris innehåller socker, vatten, ättika och pepparmyntolja. Att bli polkagrisbagare kräver lång träning. Man får börja som lärling och lära sig hantverket steg för steg. Precis som på Amalias tid!

potatis

2. Grevinnans lyckade potatisexperiment

På 1700-talet, när potatisen var en nymodighet i Sverige, experimenterade grevinnan Eva Ekeblad De la Gardie för att få fram olika sätt att använda den nya grödan. På familjens gods i Västergötland lyckades hon ta fram både stärkelse och puder av knölarna. Det sista var extra populärt bland 1700-talets nobless som då slapp pudra ansikten och peruker med arsenik. Allra mest känt blev dock grevinnans lyckade försök att göra brännvin av mosad potatis. Det var uppskattat eftersom man då kunde använda spannmålen till att baka bröd i stället för att göra sprit.
Den 3 december 1748 blev Eva Ekeblad De la Gardie den första kvinnan att väljas in i Vetenskapsakademien. Hon var då endast 24 år gammal.

PETRA WADSTRÖM

3. Solen renar vattnet

Konstnären och designern Petra Wadström, 63, började med en idé som skulle ta till vara solens energi på ett bra sätt. Resultatet blev Solvatten.

Det ser ut som en vanlig tioliters plastdunk, men kan rädda livet på miljontals människor. Utan hjälp av kemikalier eller andra energikällor än solens strålar omvandlas förorenat vatten till drickbart. Processen där UV-strålar dödar giftiga mikroorganismer tar mellan tre och sex timmar och en indikator visar när vattnet är klart att användas. I dag hjälper uppfinningen 80 000 fattiga i 20 länder att få tillgång till rent vatten.
Solvatten har bland annat ställts ut på Smithsonian Institution i USA som ett av hundra ”föremål för framtiden”.

shutterstock_194431346

4. Helt onödigt?

Vindrutetorkare som sveper bort regn och smuts från till exempel bilarnas vindruta uppfanns 1903 i New York av Mary Anderson (1872–1964).
En uppfinning som när den först presenterades mötte stort motstånd. Helt onödigt, tyckte folk som var vana vid att stanna och plocka bort vindrutan om det började regna.

knappen

5. Den gröna knappen på mobilen

Har du tänkt på att du slår telefonnummer annorlunda i en fast telefon än en mobil? När du använder en fast telefon lyfter du på luren, får en kopplingston och slår sedan ett nummer. När du använder en mobiltelefon gör du tvärtom, slår först ett nummer och trycker sedan på en grön knapp. Då sker kopplingen och siffrorna i telefonnumret slås automatiskt, mycket snabbare än om du skulle slå siffrorna själv. I mobilernas ungdom var nätet så dåligt utbyggt att de ofta tappade kopplingen innan man hann slå hela numret. Funktionen med den gröna knappen minskade antalet felkopplingar och revolutionerade mobilanvändningen. Bakom uppfinningen låg ingenjören Laila Ohlgren (1937–2014) som arbetade på Televerket. I dag är den gröna knappen standard i mobiler och trådlösa telefoner över hela världen. 2009 fick Laila det prestigefulla Polhemspriset för sina insatser inom mobiltelefonin.

8676_red

6. Ninni gav sig inte

Ninni Kronberg (1874–1949) var societetsfrun från Gävle som uppfann torrmjölkspulvret och la grunden till företaget Semper.

Under 1920-talet kom hon till Rydsgårds gods i Skåne där man utan framgång försökt hitta ett sätt att ta till vara mjölköverskottet genom konservering. Drömmen var att kunna förvandla mjölk till ett pulver där alla näringsämnen fanns kvar. Visserligen fanns redan torrmjölk som produkt, men Ninnis tillverkningsmetod kom att bli enklare och effektivare än föregångarnas.

I slutet av 1930-talet var intresset för den svenska torrmjölken stort från England och Frankrike, men andra världskriget kom emellan. Först 1943 avgick första båten med mjölkpulver till krigsdrabbade. Sedan dess har den näringsrika torrmjölken varit en självklar del i hjälpen till världens fattiga.

shutterstock_216558766

7. Den moderna bysthållaren

Mary Phelps Jacob (1891–1970) tröttnade på att tvingas bära en obekväm och stel korsett som hindrade hennes rörelsefrihet. Hon tog två näsdukar och lite sidenband och sydde ihop till den första moderna bh:n. 1914 fick hon patent på sin uppfinning.

 

 

… och här är några fler!

Diskmaskinen – Josephine Cochrane 1893 (USA)
Kaffefiltret – Melitta Bentz 1908 (Tyskland)
Tippex – Bette Nesmith Graham 1956 (USA)
Kevlar – Stephanie Kwolek 1965 (USA) (tillsammans med Herbert Blades)
Cirkelsågen – Tabitha Babbitt 1813 (USA)
Flexikoppel till hundar (Retractable dog leash) – Mary A Delaney 1908 (USA)
Monopol (spelet, en förlaga till det i alla fall…) – Elizabeth Magie 1906
Pedalhink (The foot-pedal trash can) – Lillian Gilbreth början av 1900-talet
Livbåten – Maria Beasley (USA) 1882
Strykbrädan – Sarah Boone (USA) 1892

 

Läs mer: 8 bevis för att kvinnan är det starkare könet

starka-kvinnor-8-mars

 

Text: Kristina Nilsson, Åsa Svemar

Foto: Shutterstock, Scanpix, Bengt Oberger/Wikimedia Commons, Berna Roth/Ur Gävle stadsarkivs bildarkiv


Läs mer om:

Dela
(11)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…