Annons

Annons

Kungens hemliga extraknäck – pilot på KLM!

Många vet att kung Willem-Alexander av Nederländerna har flygcertifikat. I en intervju med De Telegraaf avslöjar han nu att han flugit kommersiellt i över tjugo år. "För mig är det viktigaste att ha en hobby som jag kan koncentrera mig på helt och hållet", säger han.

Dela
(38)

För fyra år sedan tog Willem-Alexander av Nederländerna över som regent efter sin mamma Beatrix. Men förutom att vara kung av Nederländerna har Willem-Alexander ett jobb vid sidan om – som pilot.

Kung Willem-Alexander och hustrun, drottning Maxima. Bild: Mischa Schoemaker/WENN.com

I en intervju med De Telegraaf avslöjar Willem-Alexander att han sedan mitten av 1990-talet arbetar för flygbolaget KLM – som ett extraknäck. Kungen har flugit KLM:s ”Cityhopper” – kortare flygningar – och där agerat andrepilot.

Annons

Till tidningen säger Willem-Alexander att han tycker att det är viktigt att han en hobby som han kan göra fullt ut.

– Du har ett flygplan, passagerare och en besättning. Du har ansvar för dem. Du kan inte ta dina problem som du har på marken med dig upp i luften. Du kan koppla bort dem helt och koncentrera dig på någonting annat. Det är, för mig, det mest avslappnande med att flyga, säger han till De Telegraaf som citeras av Expressen.

Hans intresse för att flyga väcktes redan på 1980-talet, skriver CNN. Han passion tog honom till Kenya där han arbetade som volontärpilot för olika organisationer.

”De flesta lyssnar ändå inte”

Och trots att Willem-Alexander är en celebritet utöver det vanliga – är det sällan han blir igenkänd. Han berättar att han ofta traskat omkring i sin pilotuniform på flygplatsen Schiphol i Amsterdam helt obemärkt.

– Innan 11:e septemberattackerna brukade dörren till cockpit hållas öppen. Folk kom ofta och kikade in och tyckte att det var överraskande att jag var där, säger han.

Kung Willem-Alexander håller just nu på att lära sig att flyga en ny flygplansmodell. Bild: IBL

Som andrepilot är det inte heller ovanligt att Willem-Alexander gör utrop till passagerarna, men presenterar han sig sällan med namn. Vid några enstaka tillfällen säger han att någon känt igen hans röst. Oftast får han inga reaktioner alls.

– De flesta lyssnar ändå inte.

 

Läs också:

Så blir Estelles sommar


Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…