Annons

Annons

Krister spelade bort alla sambons sparpengar

Trots att han blev påkommen upprepade gånger lyckades Krister på olika sätt dölja sitt spelmissbruk för sin sambo Diana. Situationen blev till sist ohållbar och han försökte ta sitt liv.

Dela
(0)

3
Visa bildspel

/
Krister spelade bort alla sambons sparpengar
Krister spelade bort alla sambons sparpengar
Krister spelade bort alla sambons sparpengar
...
Visa mer

 

Han får finna sig i att dras med en totalhavererad ekonomi.

Ändå är han lyckligare än någonsin.

—Jag är kvitt mitt spelmissbruk, det som höll mig fjättrad i tretton år, säger Krister Bergman, 35, och lägger armen om sambon Diana Gustafsson, 30.

Annons

—Det är hennes förtjänst att jag mår så här bra i dag.

—Älskar man en människa tillräckligt mycket ger man inte upp, svarar Diana.

Krister skäms i dag för hur han manipulerade och bedrog henne med sin älskarinna – speldjävulen. Han skäms för att han förskingrade hennes pengar, tog sms-lån i hennes namn och för de hätska utbrotten han fick när hon frågade om han spelade.

De bor i Gävle och det var i stadens vimmel de träffades en kväll för elva år sedan. Diana visste inte att Krister tre år tidigare spelat bort sin bil, blivit vräkt från sin lägenhet och utkastad av sin flickvän när hon ertappade honom med att spela i stället för att gå till Gamblers Anonymous (spelmissbrukarnas motsvarighet till Anonyma Alkoholister). Hon visste inte att många av hans vänner vänt honom ryggen eftersom han lånat pengar av dem och aldrig betalat tillbaka.

—Krister berättade att han spelade, men inte summorna. Han visade bongar för 50 eller 100 kronor och det var ju ganska oskyldigt, säger Diana.

Det var en del av Kristers manipulativa strategi.

—I andra fickan hade jag spelkvitton på tusentals kronor, berättar han.

Tömde Dianas sparkonto

När de flyttade ihop hade de delad ekonomi. Krister skötte sig i början och såg till att ha pengar över till hushållsbudgeten. Men så tog pengarna slut och vid ett tillfälle hade han memorerat Dianas bankkod. Innan de skulle iväg på en romantisk kryssning gick han in och tömde hennes konto.

—Jag visste vad jag gjort och mådde inte bra under resan.

Värre blev det när de kom hem.

—Va, mitt sparkonto är tomt, skrek Diana som trodde att hennes identitet blivit kapad.

—Jag vet, sa Krister och erkände.

Diana blev chockad.

—Framför allt kände jag mig förbisedd och kränkt, det var mycket värre än pengarna han stulit. Varför hade han inget berättat? Jag hade dock inga tankar på att kasta ut honom, utan jag ville att han skulle söka professionell hjälp på ett behandlingshem i Kolmården som kunde finansieras av hans arbetsgivare.

Krister var med på noterna till att börja med.

—Men jag ville inte berätta för min arbetsgivare. Till Diana sa jag att de inte ville betala och jag hade inte pengar att betala behandlingen själv. För att blidka henne sa jag att jag i stället skulle gå till Gambler Anonymous.

Men efter ett par månader började han spela igen.

Nu var Diana mer övervakande och frågade lite då och då om han spelade.

—Då nekade jag och tog på mig offerkoftan, som om jag var kränkt av att hon frågade, säger Krister.

—Och jag fick skuldkänslor för att jag inte litade på honom, fyller Diana i.

Med sms-lånens entré eskalerade Kristers spelande och därmed också lögnerna för att hemlighålla kravbreven som kom i strid ström.

Pappan blev borgensman

Till slut brast bubblan, Krister fick erkänna och be sin pappa gå in som borgensman för ett lån på 110 000 kronor.

—Jag blev jätteledsen och arg för att han än en gång ljugit och gått bakom ryggen på mig. Samtidigt drabbades jag också av självförakt och skuldbelade mig själv. Jag var en dålig och naiv flickvän som inte upptäckt det. Visst snuddade jag vid tanken att lämna honom, men bakom spelmissbrukaren Krister fanns ju världens underbaraste människa och vi hade det fantastiskt bra tillsammans. Vi flyttade till Falun eftersom jag fått jobb där och jag hoppades att miljöombytet skulle bli en vändning för oss, berättar Diana.

Med det blev ännu värre. Vid ett tillfälle vann dock Krister 96 000 kronor.

—Det skulle ha räckt för att betala det mesta av skulden som min pappa hjälpt mig med. Men som spelmissbrukare såg jag att det fattades 14 000 för att bli skuldfri och de pengarna skulle jag vinna. Det slutade förstås med att jag förlorade allt och lite till…

Samtidigt gick han i öppenvård för spelberoende. Men det var bara ett spel för galleriet eftersom han hade spelkvitton för tusentals kronor i fickan när han gick till mötena.

—Och jag som tyckte du var så duktig som gick dit, funderar Diana.

Kristers jakt på pengar resulterade i att han struntade i att betala räkningar och visste att inkassokraven snart skulle dyka upp.

—Jag omdirigerade posten och begärde lagring de veckor jag visste att Diana var den som skulle se posten först. För att hon inte skulle tycka det var konstigt portionerade jag själv ut lite brev. Jag lyckades också manipulera kvitton från Internetbanken så hon skulle se att jag betalat hyran.

Nästa steg blev kreditkort och sms-lån i Dianas namn.

—Som obotlig spelmissbrukare var jag övertygad om att vinna tillbaka pengarna så att inget skulle märkas.

Anmälde sig till polisen

Till slut hade verkligheten hunnit ikapp honom, han orkade inte leva med skammen över att ha stulit och utsatt sin sambo för bedrägeri.

—Den 28 mars 2014 var det bara tre dagar kvar tills vi skulle vräkas. Jag hängde upp en snara hemma i lägenheten och ställde en stol under. När jag skulle kliva upp satt foten fast i golvet, jag kunde inte.

I stället åkte han till Dianas jobb och erkände att han tagit krediter och sms-låns i hennes namn. Han berättade dock inget om självmordsförsöket.

—Jag fick panik när du berättade, du var bara ett hopplöst fall och det var så här nära att jag lämnade dig, säger Diana och visar med fingrarna.

Efter helgen anmälde sig Krister själv till polisen för bedrägeriet mot Diana. Han dömdes till villkorlig dom samt skadestånd på 150 000 kronor, vilket motsvarade summan på de lån och krediter han tagit i Dianas namn. Kristers pappa räddade dem så att de inte vräktes. Nu erkände Krister även för sin arbetsgivare att han var spelmissbrukare och företaget ställde upp och betalade en nio veckor lång behandling på Korpbergets behandlingshem.

Det blev räddningen för Krister och Dianas dröm om familjelyckan. Men det rev också upp tudelade känslor när Krister vid anhörigveckan för första gången berättade om sitt självmordsförsök för Diana.

—Först blev jag riktigt arg för att han tänkte lämna mig, sin övriga familj och sina vänner för att slippa sitt problem. I nästa andetag blev jag ledsen och tyckte synd om honom för att han mått så fruktansvärt dåligt.

Det var en ny Krister som kom hem från behandlingen.

—Du är inte arg och vresig som tidigare, utan gladare, öppnare, mer pratsam, inte så stressad och har ett helt annat ansiktsuttryck.

I april i år blev familjelyckan fullkomlig när Elvira föddes.

Krister gullar med den lilla och det märks att han mår bra.

—När jag kom hem från Korpberget var det första gången på tretton år som jag kände mig fri. Det jag gått igenom önskar jag inte ens min värste fiende.

Diana är också lycklig, men samtidigt alltid på sin vakt.

—Jag älskar Krister, men efter det som hänt kommer jag aldrig att våga lita fullt ut på honom. Men jag har lärt mig mer om varningssignalerna och jag drar mig inte för att fråga om han spelar.

—När jag inte har något att dölja är den frågan inte besvärlig, säger Krister.

 

Läs mer: 

Spelmissbruket förstörde Cecilias liv

Jag stal 400 000 kronor från min son

Jag gifte mig med en charmig sol-och-vårare

 

Du kan vända dig till Stödlinjen ifall du tror dig ha problem med spelmissbruk. Där kan du också göra ett test.

 

Av Mikael Svensson

Foto: Britt Mattsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…