Annons

Annons

Krister Henriksson: ”På scen kan inte döden nå en”

I perioder har skådespelaren Krister Henriksson druckit mycket och när han tvivlar som mest på sig själv kan han ta en titt på bankkontot. I podden "Genivanor" berättar han också om chocken när fick beskedet att vännen och kollegan Björn Granath gått bort. "Han var den sista människa som jag kunde tänka skulle gå åt så snabbt."

Dela
(49)

Krister Henriksson skulle egentligen bli läkare men halkade i stället in i på skådespelarbanan.

Skådespelaren Krister Henriksson. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

I podden Genivanor pratar Krister Henriksson både om de gånger när självförtroendet varit på topp, men också om stunder av tvivel.

Annons

– Du kan aldrig riktigt avgöra när du själv är bra eller inte bra. Det har jag verkligen fått uppleva. Jag vet inte hur många gånger jag stått i Wallander och kameran har varit på i sådana här långa scener och tänkt: Asså nu är jag så jävla bra så det här ju fantastiskt. Det här är så fantastiskt. När den här scenen är klar kommer jag få en applåd av teamet. Och sedan är den klar och ingenting händer. Sedan kommer regissören fram, klappar en på axeln och säger: ”Krister, du förstår att vi måste göra om det här”, säger han.

Erfarenheten har lärt honom att skådespelare ofta tenderar att ta i lite för mycket, när det ofta är motsatsen som gör störst intryck.

Han medger också att han har sina sätt för att döva sin inre kritiker. De gånger han tvivlar som mest på sin egen prestation kan han ta en titt på sitt konto.

– Då kan jag gå in där och tänka: Titta Krister, det här har du tjänat på ditt yrke. Då kan du inte vara så jävla dålig.

Dricker för bakfyllan

Krister Henriksson berättar också att han ofta får frågan om det sups friskt i branschen. Hans egen erfarenhet är att de flesta skådespelare arbetar för mycket för att kunna dricka mycket. Han säger även att han själv druckit mycket alkohol – i perioder, men att den tiden nu är förbi eftersom han helt enkelt inte orkar.

– Men jag har inte druckit för att bli berusad. Jag har druckit för att få den rätta bakfyllan. Den där när du inte kan göra mer än exakt det du behöver göra. Det är ett fantastiskt läge och det är där man måste hamna som skådespelare, säger han i podden.

Krister Henriksson, Björn Granath och Kjell Bergqvist vid Guldbaggegalan 2015. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Krister Henriksson berättar också om sin tankar kring sin egen och andras dödlighet. På kort tid har flera ur hans generation skådespelare gått bort.

– Jag har så naiva föreställningar, att när man står på scen kan inte döden nå en. För den känner inte igen mig för jag har klätt ut mig, för den står och tittar på en legitimation som när man ska flyga. Det är inte klokt att jag tänker så. Men jag tänkte verkligen så när Björn Granath, som var en god vän dog för inte så länge sedan. Han var exakt i min ålder. Han var den sista människa som jag kunde tänka skulle gå åt så snabbt. Och när jag fick reda på att han var död tänkte jag så här: Ja, just det. Han hade inte föreställning i går, så då hade döden en möjlighet att komma in, säger han i podden.

Läs också:

5 saker du kanske inte visste om Rolf Lassgård


Läs mer om:

Dela
(49)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…