Annons

Annons

KOL gör mig inte längre sjuk!

För den som drabbas av KOL har möjligheterna till effektiva behandlingar aldrig varit större och bättre. Monica Gabrielsson har fått chansen att pröva Relvar Ellipta, ett nytt läkemedel som förändrat hennes liv.

Dela
(0)

KOL

Monica Gabrielsson har varit frisör sedan 1962 och Inger Johansson är en av hennes stamkunder.

Frisörskan Monica Gabrielsson hade prövat många olika behandlingar mot sin besvärliga och astma. För ett tiotal år sedan fick hon höra talats om en läkare, Ines Vinge, som använde laser som behandlingsmetod. Ines är specialist på lungsjukdomar och är en av få i landet som använder sig av laserbehandling.

Annons

—Laserbehandlingen har visat bra resultat, förklarar Ines Vinge. Den sätter fart på systemet och ger mer ork och energi.

Gilla Hemmets på Facebook

Så numera åker Monica, som bor i Norrköping, en gång i månaden in till Astma-, allergi- och lungmottagningen på Lidingö sjukhus.

—Sedan ligger jag på en brits i 30 minuter och har det skönt, medan Ines tar hand om mig.

Hos Ines fick Monica också veta att det hon trodde var astma egentligen var KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Medicineringen var vid den tidpunkten näst intill densamma som vid astma och alternativen få.

Behandlingen har underlättat andningen för Monica, men den största skillnaden upplevde hon när hon under ett års tid fick vara med i en studie och pröva en helt ny medicin, Relvar Ellipta.

—Jag kände en förbättring direkt, det var helt fantastiskt!

Eftersom Relvar Ellipta har 24 timmars effekt behöver hon bara ta den en gång om dagen. Tidigare kombinerade hon olika medel två gånger om dagen.

—Ändå hjälpte de inte mig lika bra. Och det var en ny sorts inhalator som gjorde det enklare, innan var jag inte säker på om jag fått i mig rätt dos.

Under ett år deltog Monica i studien. Under den tiden blev hon kvitt flera av sina tidigare problem.

—Jag var inte hes längre och inte lika andfådd, dessutom slapp jag den besvärliga hostan.

Medlet blev nyligen godkänt och finns nu tillgängligt för alla patienter, vilket glädjer Monica.

—Jag vet ju att man inte kan bota KOL, men den går att förbättra. Jag har fått en helt ny livskvalitet och det är stor skillnad!

Två till tre gånger i veckan är Monica i sin salong. När hon är ledig går hon på vattengympa och påtar gärna tillsammans med maken Evald i trädgården.

—Det var det inte tal om tidigare, men jag känner mig ju inte sjuk längre!

 

Läs mer

Lindra din KOL själv

I dag kan vi lindra KOL

5 vanliga symtom vid KOL

4 nya läkemedel mot KOL

 

Av Christina Mellberg

Foto: Maria Qvarzell


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…