Annons

Annons

Klassisk gräddtårta med hallon

Dela
(127)

Den här frestande gräddtårtan bakas i långpanna och kan förberedas i god tid och frysas in. Den har len, gräddig vaniljkräm mellan de luftiga bottnarna och röda, syrligt fräscha hallon på toppen. Inte konstigt att detta är alla tiders favorit!

Annons

Ca 16 bitar
6 ägg
4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl kokhett vatten

Gilla Hemmets på Facebook

Vaniljkräm
1 dl mjölk 3 %
1 äggula
1 msk strösocker
3/4 msk maizena stärkelse
½ msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde

Fyllning & garnering
250 g hallon
ev lite andra bär
5–6 dl vispgrädde

Ugn 175°

Gör så här

1. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner detta och vattnet i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna.

2. Vaniljkräm: Blanda mjölk, äggula, strösocker och stärkelse i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Krämen får inte koka då blir den grynig! Smaka av med vaniljsocker. Låt kallna. Vispa grädden hårt och klicka i vaniljkrämen lite i taget under tiden. Förvara kallt tills tårtan ska läggas ihop.

3. Dela kakan på mitten. Bred vaniljkräm på den ena bottnen. Strö på hallon men spara de finaste till garnering. Lägg på den andra bottnen. Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan, spritsa runt kanterna. Garnera med hallon.

Tänk på…
…att använda plastvisp om vaniljkrämen görs i aluminiumkastrull. Stålredskap kan göra krämen gråaktig. Detta gäller alla såser och krämer som innehåller ägg!

Tips!
Bottnen kan bakas i förväg och frysas in. Vaniljkrämen kan göras dagen före festen.

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(127)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…