Annons

Annons

Klart: Skärpt lag mot rattsurf 2018

Trafiksäkerheten är i fara när förare kör och pillar på mobilen samtidigt. Nu skärps förbudet mot rattsurf. "Det är händerna på ratten som gäller", säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt infrastrukturminister Tomas Eneroth till TT.

Dela
(0)

Slutknappat bakom ratten i februari. Bild: IBL

Det finns redan lagar kring hur förare får hantera mobilen i trafiken. Och än så länge så kan bilister till exempel uppdatera Facebook och kolla kartan under färd så länge det inte utgör en trafikfara.

Annons

Undersökningar visar också att många både filmar och skickar sms under färd samtidigt som många upplever att det är en trafikfara.

Nu ska reglerna dock skärpas.

Från och med i februari 2018 blir det förbjudet att ens hålla i mobiltelefon ”eller annan kommunikationsutrustning” när man kör.

Nya regler från februari

Förändringen föreslogs tidigare i höst efter att Transportstyrelsen utrett frågan. Och efter ett regeringssammanträde är det nu klart att lagen ska skärpas med en ändring i trafikförordningen.

Gilla Hemmets på Facebook

En ändring som alltså träder i klart i februari 2018.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Undersökning: Allt fler använder mobilen när de kör bil


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…