Annons

Annons

Kladdkaka med kolasås

Lakritspulver ger kladdkakan en spännande smakbrytning.

Dela
(14)

Kladdkaka med kolasås

ca 12 bitar
175 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
½–1 msk lakritspulver
1 krm salt

Kolasås
1½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1½ dl vispgrädde
½ msk kakao
25–50 g smör, rumstemp
1 tsk vaniljsocker

Annons

Garnering
hallon
kiwi

Ugn: 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret, ta från värmen. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör i mjöl, kakao, vaniljsocker, lakrits och salt. Tillsätt smöret.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten.

3. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 min. Låt svalna.

4. Kolasås: Blanda socker, sirap, grädde och kakao i en kastrull. Låt småkoka tills det bildas gångar av sleven när den dras i smeten, ca 30 min. Ta från värmen och rör i smör och vaniljsocker. Låt svalna.

5. Garnering: Häll kolasåsen över kakan. Garnera med hallon och skivad kiwi när kolasmeten stelnat.

 

Tips!

En torr kladdkaka gör ingen glad – se till att kakan är lös i mitten när den tas ur ugnen.

 

Läs mer

3 smaskiga godiskakor

Vaniljrutor med choklad

Våra bästa pralinmuffins 

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman



 

Läs mer om:

Dela
(14)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…