Annons

Annons

Kimonon – 9 saker du kanske inte visste om årets trendplagg

Kimonon har verkligen gjort storstilad comeback! Använd den som morgonrock, strandplagg eller festklänning. Här listar vi 9 roliga fakta om plagget och tipsar om sommarens snyggaste kimono till specialpris!

Dela
(0)

kimono – rolig fakta om årets trendplagg

Kimonon är verkligen årets trendplagg! Just nu kan du köpa den här snygga varianten i blått och vitt i Hemmets butik.

 

1. Heltäckande namn

Kimono betyder helt enkelt ”något man har på sig”, och det var inte förrän japanerna kom i kontakt med västerländsk kultur som ordet började användas för den speciella omlottdräkt som täcker kroppen från hals till anklar.

Annons

 

2. Kinesiska rötter

Det i våra ögon typiskt japanska plagget härstammar egentligen från Kina och kan vara nästan 2 000 år gammalt. Men eftersom kimonos gjordes av naturmaterial som bryts ner finns det inga arkeologiska fynd från så långt tillbaka. Vad man säkert vet är att japanerna använt kimonos sedan 600-talet e. Kr.

 

3. Kejserlig modefluga

Kimonons första riktiga storhetstid inträffade under Heianperioden, från ca 800 e. Kr till ca 1 200 e. Kr. Då lärde sig japanerna att spinna med silkestråd, om än inte lika skickligt som kineserna. Prinsessorna vid kejsarhovet i Kyoto krävde alltmer intrikat designade plagg och bar olika färger beroende på humör. Kimonon blev ett sätt att uttrycka sin personlighet.

Missa inte!

Nu kan du köpa årets trendigaste kimono i vår butik till specialpris >>

Köp vår snygga kimono till specialpris

Visst är den fin, vår mönstrade kimono!

 

4. Glamour à la gatflicka

Under de kommande århundradena, då militären styrde landet, stramades modet upp. Man började använda linne i stället för opraktiskt siden och de sprakande färgerna tonades ned. Att ha garderoben full av olika dräkter för olika tillfällen ansågs nu stötande slösaktigt. Men så småningom växte handeln med Kina och japanerna fick tillgång till de tjusiga kinesiska sidentygerna igen. Kimonon fick ett nytt uppsving, och även lägre samhällsklasser började använda enklare varianter av plagget. Det gällde dock inte de prostituerade – ju mer påkostade och färgglada kimonos, desto fler kunder.

 

5. Medvetna stilkrockar

I slutet av 1800-talet öppnades Japan för utländskt inflytande. Japanska män började klä sig mer västerländskt, blandat med inhemska plagg; kimonon kunde t ex kombineras med plommonstop. Kvinnorna i sin tur hade ett sjå att sy om europeiska kjolar, klänningar och krinoliner efter sina egna kroppar. Snart började kimonon betraktas som opraktisk och försvann som vardagsplagg.

 

6. Yuppieskryt

Under 1980-talets bubbelekonomi fick sidenkimonon otippat en ny renässans, som ett sätt för nyrika japaner att visa upp sina pengar. I dag är en fin kimono en uppskattad kärleksgåva.

 

7. Lyckobringande motiv

Många av de mönster som vävdes in i tygerna ansågs föra tur med sig. Tranan skulle ge ett långt liv, medan lotusblomman symboliserade lycka. Små cirkelrunda familjeemblem, så kallade mon, var också vanliga.

Fler smarta prylar hittar du i vår butik >>

 

8. Inget för amatören

En kimono sveps från vänster till höger, utom när någon ska begravas då den sveps åt andra hållet. Men att klä sig i den på rätt sätt är minst sagt komplicerat. I Japan finns det tvååriga yrkesförberedande utbildningar i “kitsuke” – konsten att klä någon i kimono. Sommartid föredrar många japaner dock den betydligt enklare bomullsmodellen yukata.

 

9. Svårt val

I dag bärs kimonon främst av kvinnor vid högtidliga tillfällen som teceremonier och bröllop. Den äkta varianten i skräddarsytt siden har en särskild status och kostar därefter: från 30 000 kronor och uppåt. Även det breda skärpet, obi, kan betinga hisnande summor. I rika japanska familjer får ungdomar efter den traditionella ”vuxenblivandets ceremoni” fortfarande ofta välja mellan en bil eller en kimono i present.

 

Källor: Kimono.nu, Japanexperterna, Historiehallen m fl.

 

Läs mer:

Så dukar du med sommarkänsla – 5 tips 

10 vanliga tvättmissar som förstör våra kläder

Sticka vårens snyggaste tröja

 

Av Anna Lundegårdh, aretrunt.se

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…