Annons

Annons

Kattis Ahlström är redo att gå vidare!

För tio år sedan förvånade Kattis Ahlström alla när hon lämnade tv-världen. Nu är hon tillbaka i SVT. – Jag är lite tuffare och kan ta för mig bättre i dag, säger hon.

Dela
(6)

2
Visa bildspel

/
Kattis Ahlström är redo att gå vidare!
Kattis Ahlström är redo att gå vidare!
...
Visa mer

Hon har aldrig väjt för tuffa utmaningar. Bytt jobb ofta, testat nya branscher och aldrig varit rädd för att säga upp sig från prestigefyllda chefsjobb eller avsluta förhållanden som gått i stå. Men under de senaste åren har Kattis Ahlström genomgått sitt livs största förändringar och i somras fyllde hon ett halvt sekel.

Annons

—50 år, det kan väl ändå inte stämma. Vad är det som händer, hur har det gått till, säger hon med förvånad, lätt upprörd stämma för att sekunderna senare brista ut i ett härligt skratt.

Kattis ler liksom med hela kroppen. Hon ser oförskämt pigg ut och utstrålar värme och harmoni.

Vi talar om livets olika perioder och hur man utvecklas som människa.

—Jag är nog mig ganska lik i grunden, den Kattis jag varit sedan jag var liten, och tror absolut att mina gamla klasskamrater i Lund skulle känna igen mig. Även om jag är lite tuffare och kan ta för mig bättre i dag, filosoferar hon.

—Min koll på livet och mig själv har blivit större och jag är skickligare på att prioritera numera.

 

Läs mer: Helena Bergström har ingen åldersnoja

 

2012 var hon ganska ny i rollen som barnrättsorganisationen Bris generalsekreterare. Ett tufft men nödvändigt förändringsarbete väntade. Kattis bodde i en stor gammal villa med sin 8-personsfamilj: dåvarande fästmannen Magnus Larsson, barnen Ebba och Love och Magnus barn. Men förhållandet tog slut och Kattis skaffade ett litet hus åt sig och barnen i Saltsjö-Boo.

Efter att ha jobbat intensivt i några år och precis ha avslutat sina sista uppdrag för Bris är hon tillbaka som programledare i tv.

—Livet har lärt mig att självmedkänsla är viktigt. Man måste först bry sig om sig själv och försöka må bra för att få kraft att kunna vända sig utåt.

Många viljor

Kattis berättar att hon så gärna ville ha en familj och att allt kändes så rätt när hon mött Magnus och hans barn. Men det blev stora påfrestningar med att få ihop vardagen med så många olika viljor.

—Jag som ändå tycker att jag har barnfokus, jag lärde mig att det här med styvfamiljer är betydligt mer komplicerat än jag förstod.

Från att vara allvarsam gnistrar det plötsligt till i Kattis blick.

—Å andra sidan är det stor skillnad mellan att städa och laga mat åt två personer jämfört med åtta. Allting har sina fördelar och nackdelar, säger hon och berättar att dottern flyttat till Paris där hon läser franska och jobbar som au pair.

—Det kändes ända in i hjärteroten när Ebba flyttade. Men jag har varit och hälsat på och sett hur bra hon klarar sig själv i Frankrike och hur gott hon mår. Det har fått mig att släppa den värsta oron.

Kattis berättar att hon och barnen har en stark vänskapsrelation även om mamma–barn-rollerna nog alltid kommer att finnas kvar, oavsett ålder:

—Det var saker jag frågade om och påpekade för Ebba nere i Paris. Hon tittade på mig och suckade ”men mamma, jag är 19 år nu” varpå jag replikerade från hjärtat ”och jag är ändå alltid din mamma”.

—Jag blir lycklig av att se hur bra Ebba har det men Love tänker jag hålla hårt i. Han får aldrig flytta hemifrån. I alla fall inte förrän han fyllt 37, säger Kattis och skrattar.

Brinnande engagemang

Det är dock inte bara de egna barnen som är viktiga för henne. Sitt brinnande engagemang för utsatta människor, i Sverige såväl som i fattiga och krigsdrabbade länder, kommer hon inte att ge upp.

—Kan jag förmå att göra livet lite bättre för någon som har det svårt, vara dess röst, förklara eller bara finnas där och lyssna, så känns det bra för mig också.

Kattis berättar att hon redan som liten kände empati för barn i underläge. Hennes pappa var barnläkare och Kattis medger att vardagen och samtalen inom familjen under uppväxten möjligen kan ha gjort henne medveten om orättvisorna i världen.

 

Läs mer: Lars Lerin berättar om blygheten

 

—Barns rättigheter har alltid varit en hjärtesak.

Jobbet på Bris har lärt henne mycket men Kattis säger sig också ha blivit mer frustrerad.

—Det är smärtsamt att bli medveten om alla strukturella problem vi har i samhället. Det är så mycket vi måste ta tag i. Elitismen, åldersfascismen, åldringsvården, tilliten till att alla fantastiska eldsjälar ska lösa allt…

—Usch, nu låter jag bitter, det vill jag inte vara. Det finns mycket att göra men vi får aldrig ge upp hoppet, säger Kattis.

Hon varnar också för faran av att generalisera.

—Vi är alla olika individer med skilda förmågor och varierande tempo. Vi måste respektera barnen för vad de verkligen är, känsliga varelser, och skydda dem från mobbning och ensamhet.

Lämnade tv-världen

Under en lång tid var Kattis en våra mest älskade tv-personligheter. Men 2006, året efter att hon röstades fram som årets kvinnliga programledare och fått ta emot Kristallen, förvånade hon många genom att lämna tv-världen för att jobba som Icakurirens chefredaktör.

—Jag vill brinna till hundra procent! Jag känner tydligt inom mig när jag tappat lite i lust och kreativitet. Då är det dags att kliva åt sidan och låta någon som är mer sugen ta över. Speciellt som chef har man ett stort ansvar för arbetet och de andra medarbetarnas bästa.

—Jag är dock en ganska ambivalent typ, väger för och emot en tid, men när jag väl tar steget blir det rätt. Trygghet för mig är att kunna gå vidare och utvecklas som människa, det är ju så mycket jag vill hinna med.

 

Intresserad av teologi

Präst var tidigare ett drömyrke för henne, men det kommer att förbli just en dröm.

—Det faller på lång studietid och att jag inte har tillräckligt stark gudstro. Jag har en tro men den är väldigt privat och den räcker långt ifrån för att vara präst.

—Teologi är intressant och kyrkan borde egentligen vara ett ställe där människor skulle kunna mötas och prata om de stora livsfrågorna över generationsgränserna. Vi behöver en plats för eftertanke, hopp och tröst! Det är själva sammanhanget och många av arbetsuppgifterna som lockar mig.

När Kattis själv behöver varva ner och finna lugnet hänger hon sig gärna åt musiken. Hon både lyssnar och spelar själv, bland annat piano och cello.

—Jag har en galet stor instrumentsamling hemma, inklusive ett dragspel som jag fick i 45-årspresent. Det är väl dags att försöka lära mig hantera det!

Båda barnen spelar också, men hon har lite svårt att få till en familjeorkester.

—När jag frågar Love om vi ska plocka fram Alfapet, lira ihop eller kolla på en film så blir det nästan alltid filmen som vinner, säger Kattis och berättar att en sak som dock är lite helig i det Ahlströmska hemmet är att familjen samlas och äter middag tillsammans.

—Nu är det ju bara vi två, men även tidigare, när vi var åtta, höll vi hårt på det. Det är viktigt att ta sig tid att sitta ner i lugn och ro och tala med varandra, säger Kattis.

 

Läs mer: 
Victoria Dyring spelade både piga och demon!

Följ med Ingvar Oldsberg till barndomens Mölnlycke!

Karin Adelsköld gjorde revolt

 

AV MAUD HOLMBERG KLYFT

FOTO: JOHANNA NORIN


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…