Annons

Annons

Katten Bubba simtränar för att slippa värken

Dela
(340)

Hemmets veckotidning

Katter brukar protestera vilt när de kommer i kontakt med vatten. Men det gäller inte Bubba som lärt sig att varmt vatten kan göra gott för en värkande rygg.
– Han har blivit som en helt annan katt nu när han inte har ont längre, säger matte Agneta som fick ragdollkattungen Bubba i december 2012. Efter ett halvår märkte hon att något var fel. Hon fick inte stryka honom över ryggen eller lyfta honom, då drog Bubba sig undan i ett hörn. När han sedan dessutom började minska i vikt blev hon orolig.
– Jag tog kontakt med uppfödaren i Haparanda som rådde mig att gå till veterinären.
På djursjukhuset i Gammelstad utanför Luleå konstaterades det att Bubba hade ett medfött ryggfel. En ländkota var missbildad och dessutom var en svanskota sammanväxt med korsbenet.
– Det var därför han hade ont när vi klappade honom och tog på hans rygg.
Agneta, som till vardags arbetar som sjukgymnast vid Björknäs hälsocentral i Boden, tänkte att Bubba skulle kunna få samma träning som hennes patienter för att bygga upp musklerna i ryggen och benen.
– Jag kommer i kontakt med många som har artros och ont i rygg, höfter och axlar. Träning i bassängen är jättebra för en del av dem, vattnet avlastar lederna samtidigt som vattenträning är väldigt muskelbildande. För människor som inte kan träna på land är det viktigt att stärka musklerna för att orka bära upp kroppen så att man sedan kan träna på land. Jag tänkte att samma sak borde ju gälla för djur, berättar hon.
Men det är ju bara det att katter brukar avsky vatten…
Sedan var det svårt att över huvud taget hitta någon som sysslade med rehabilitering för katter. På djursjukhuset fanns en vattentank där Bubba inte alls trivdes eftersom han själv inte kunde komma upp från den. Försäkringsbolaget förklarade också att rehabilitering inte ingick i försäkringen för katter.
– Det finns en uppfattning att katter inte har så stort värde och om de blir sjuka ska de bara avlivas, säger Bubbas husse Lasse Sandberg.
Poolen är anpassad för hundar
I augusti förra året lyckades i alla fall Agneta hitta Älvdalens hundhälsa i Råneå norr om Luleå. Hundfysioterapeuten Paula Holmqvist erbjöd sig att ta emot Bubba i sin pool som är speciellt anpassad för hundar som behöver träna. Bubba fick en speciell sele med två linor som matte och husse håller i på var sin sida av poolen. Sedan var det bara att sätta i gång och simma.
De första gångerna ledde Paula Holmqvist träningen och Bubba simmade i intervaller på bara 30 sekunder sedan fick han vila. Men nu har han blivit en van simmare.
När vi träffas är det minus 20 grader utomhus och Lasse och Agneta har kört fem mil för att komma till bassängen i Råneå. Det här blir 18:e gången som Bubba gör resan tillsammans med sin lillasyster Funny i kattburen. Hon vill helst ligga kvar i buren och mysa medan Bubba får på sig selen och sänks ner i poolen.
Så fort han kommer ner i vattnet börjar han jobba med fram- och baktassarna. Efter två minuters simning får han gå uppför rampen och vila. Agneta masserar hans rygg och sedan går han i igen. Totalt simmar han i sex olika intervaller under ett pass och träningen har verkligen gett resultat.
Redan efter några gånger började Bubba visa sig glad och pigg och började hoppa och klättra. Nu får Agneta och Lasse lyfta honom, stryka honom på ryggen och kela med honom så mycket de vill. Hemmets veckotidning
– Han har blivit som en helt annan katt nu när han inte har ont längre. Dessutom äter han med god aptit. Det känns verkligen värt att göra den 10 mil långa resan tur och retur till Råneå en gång i veckan för att han ska må bra, säger Agneta.
Kröp in under bastudörren
Paula Holmqvist har nu även tagit emot en annan katt som kommer till poolen för att motionssimma och gå ner i vikt.
– Visst är det så att hundar tycker att det är mycket roligare att vara i vatten än katter, de gillar ju att hämta bollar och sådant. Katter har inte lika mycket att göra i vattnet, men om det är så här varmt, 25 grader, verkar de tycka att det är okej ändå, säger hon.
Efter badet duschar Agneta av Bubba och tvättar honom med schampo och balsam. Sedan är det dags att torkas med fönen. Pälsen riktigt glänser när Bubba är klar.
– Hemma badar han bastu med oss. Det började med att han ville krypa in under bastudörren när vi var därinne. Då hade vi inte haft honom länge. Första gången la han sig på nedersta bänken. Men nu ligger han högst upp och njuter av värmen! berättar Agneta.
Bubba är nog ändå en ovanlig katt som både gillar att bada bastu och ta en simtur i poolen…

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Text: ANN-KATRIN ÖHMAN  FOTO: SUSANNE LINDHOLM

hundspecial

Vill du läsa mer om djur? I veckans nummer 10 har vi stor HUNDSPECIAL!

* Välj ras som passar din livsstil

* När hunden blir sjuk

‘* Else-Marie har importerat två hundar

* Hunden Atlas kåserar

Foto: Shutterstock

 

 


Läs mer om:

Dela
(340)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…