Annons

Annons

Katinka och hennes son tvingades leva gömda i tio år

Dela
(0)

Katinka Wallner
Gravid i åttonde månaden tvingades Katinka fly till ett skyddat boende. Hon insåg att det var enda sättet att rädda livet på sig själv och sin baby. Under de följande åren blev Katinka Wallner en kvinna full av hemligheter.
– Utåt låtsades jag att allt var bra, men jag bar på en stor skam…

Annons

Det var en himlastormande stark kärlek. Han var musiker och konstnär, Katinka likaså. De delade intresset för yoga och hon hade precis startat ett framgångsrikt yogaföretag i Malmö. Båda var redo att ta nästa steg i livet. Tillsammans skulle de få barn och köpa ett hus på landet, bestämde de.
Inom en månad var Katinka gravid och hon berättade det glädjestrålande för sambon. Då fick han ett vredesutbrott.
– Han skrek och gormade, han ville minsann inte ha barn, berättar Katinka. Trots att vi hade bestämt att vi skulle ha barn tillsammans.
Så småningom ändrade han sig och gladdes åt det kommande barnet. För att därefter ändra sig igen under månaderna som följde.
– Jag visste aldrig vilket humör han skulle vara på eller hur han skulle bete sig. Det var väldigt påfrestande, dessutom var jag ju gravid. Jag ville ha tillbaka den underbara mannen han var i början och trodde länge att han skulle komma tillbaka.
Men vredesutbrotten kom tätare och den psykiska misshandeln blandades med fysisk. Men Katinka ville inte lämna relationen.
– Jag tänkte att vi skulle bli föräldrar tillsammans. Jag ville få det att funka.
Till slut höll misshandeln på att kosta både Katinka och barnet livet. Då förstod hon att det inte fanns någon återvändo. I åttonde månaden, med hjälp av vänner, kastade hon ut sin sambo.
– Jag tänkte att om vi inte är tillsammans kanske vi kan bli bättre föräldrar.
Men i stället började han förfölja henne, komma på oväntade besök, stå utanför hennes hus och trycka frenetiskt på porttelefonen, ringa och skicka hotfulla mejl.
– Till slut sa en väninna att om jag inte anmälde honom till polisen skulle hon göra det!
Fick lägga ner företaget
Det var en tanke Katinka själv inte ens hade tänkt. Men det var hos polisen, när hon satt där och berättade om månaderna med sambon och när hon hörde sin egen röst, som hon äntligen förstod vad hon varit med om.
– Jag hade blivit misshandlad! Jag kunde knappt tro det. Jag var framgångsrik och stark, jag var väl inte typen som blev misshandlad?!
Polisen berättade om möjligheten till skyddat boende och Katinka insåg att det var enda sättet att rädda livet på sig själv och sin lilla baby. Hon lämnade Malmö för en hemlig adress i Båstad.
– Allt gick sönder. Jag fick lägga ner mitt företag och hade inga pengar. Jag var ständigt rädd i mitt nya boende, där jag gick med en liten baby på armen. Han hade dessutom kolik så jag bar honom i famnen och sjöng för honom alla hans vakna timmar.
Katinka hade försvunnit spårlöst så vännerna var borta. Hennes föräldrar var döda sedan några år tillbaka. Hon var helt ensam.
– Dessutom fick jag hela tiden slåss med de sociala myndigheterna, som ville att jag skulle bekräfta min exsambo som pappa. Men jag visste att om jag gjorde det skulle han ha rätt till umgänge. Jag kunde inte låta det ske! Jag såg det som min uppgift att skydda min son. Under de här åren levde jag egentligen bara för att skydda honom.
– Faderskapsutredningen pågick i sju år och jag blev hotad med fängelse för att jag inte skrev på papperna. Jag vacklade ibland: om jag satt i fängelse skulle jag inte kunna skydda min son från pappan.
Under tiden fortsatte hoten från exsambon.
– Bland annat sa han att han skulle kidnappa min son från dagis och ta honom med till Frankrike. Där skulle han kunna registrera sig som pappa så jag inte skulle få träffa honom mer.
Människor drog sig undan
Det blev totalt tolv flyttar på tio och ett halvt år som gömda.
– Han var nära att hitta oss många gånger. Han kunde vara oerhört charmerande och manipulerande. Jag fick veta att vänner lämnat ut uppgifter om var vi fanns. Då fick vi flytta igen. Det var fruktansvärt. Till slut vågade jag inte lita på någon. Jag bar på en massa hemligheter om vem jag var och var jag kom ifrån, vågade inte släppa människor riktigt nära. Och om jag någon gång gjorde det hade de svårt att ta in min panikartade situation och drog sig ofta undan. Det gjorde att det blev ännu svårare att våga öppna sig. Jag var helt enkelt full av hemligheter.
– Ett av de största ögonblicken var när jag äntligen vågade öppna mig på riktigt. För hyreshusets vaktmästare! Hans trygga inkännande gjorde att jag insåg att det inte var mig det var fel på, det var förövaren som borde skämmas.
Varje gång Katinka försökte starta sitt företag igen kontaktade exsambon henne och hon fick lägga ner firman, flytta och byta telefonnummer.
– Vi hade aldrig några pengar. Det gjorde att vi fick bo i tillfälliga boenden hela tiden. Hyra ett hus som skulle säljas, en lägenhet som var mögelskadad… Samtidigt ville jag inte att min son skulle få veta att vi levde skyddat. Han skulle få ha det så normalt som det bara gick och inte behöva vara rädd. Utåt sett låtsades jag som att allting var bra. Som jag skämdes över min situation. Jag bar på en enorm skam.
2007 lades faderskapsutredningen ner. Exsambon hade plötsligt vägrat skriva på papperen om faderskapet när han insåg att han skulle bli skyldig att betala underhåll. Nu var pojken officiellt bara Katinkas son.
Då bestämde sig Katinka för att ta tillbaka sitt liv.
– Skulle jag leva med rädslan eller ta kontroll över mitt liv? Jag var fortfarande rädd för hot och våld, men slutade vara ett darrande asplöv.
Hon startade sitt företag igen och bestämde sig för att aldrig mer byta telefonnummer.
Exsambon hörde genast av sig.
– Han var förändrad. Kanske förvirrad av mitt beteende. Jag hade bestämt mig för att han inte var särskilt intressant och jag tror han kände att jag inte var rädd längre. Då kunde han inte få det han ville, stjäla energi från mig.
Post i brevlådan
2012 flyttade Katinka och hennes son till ett hus i Höganäs utan skyddad adress. För första gången fick den lilla familjen direktadresserad post hem till sig.
– Tårarna bara rann! Vi hade fått post! Min son var helt fascinerad. Och när den första telefonförsäljaren ringde hem till oss – jag var överlycklig! ”Men hej så roligt att du ringer!” De hade nog aldrig mött en så glad kund.
– Bara känslan av att ha ett Ica-kort! Kunna vara med i deras register. Kunna gå till sjukhuset, uppge personnummer – och finnas!
Men i maj 2013 kom åren som gömd i kapp Katinka.
– När jag slutade att bara överleva och slappnade av kom alla känslor på en gång. Jag rasade ihop fullständigt, berättar Katinka.
Under sin rehabilitering började Katinka skriva en bok om det som hänt. Hon började också ett detektivarbete, vad var det i henne som gjort att hon dragits till den här mannen?
– Jag kom på att jag haft två sådana relationer förut, fast kortvariga och för längesedan. Och när jag backade bandet ännu mer insåg jag att roten till allt finns i mina barndomsrelationer. Min pappa var väldigt dominant och kontrollerande. Jag gömde undan och dolde sidor hos mig som han inte uppskattade, vilket byggde upp en stor skam i mig. Jag blev aldrig älskad för den jag var, som helhet.
– Som vuxen har jag omedvetet dragits till män som liknar min pappa och de har dragits till mig. Jag kände mig hemma med dem, eftersom det var en sådan relation jag kände till sedan barnsben. Egentligen är det bekräftelse från min pappa jag undermedvetet har sökt, men han liksom de här männen kan inte ge det.
Skammen har släppt
Bokskrivandet och alternativ terapi läkte Katinka, som äntligen har lämnat barndomens trauma bakom sig. Att berätta sin historia öppet har dessutom gjort att skammen släppt sitt grepp om henne.
– Att prata om det löste upp skammen och jag insåg att det som hänt mig bara är en berättelse, det är inte jag. Jag lärde mig skilja på vad som är jag och vad som är händelser i mitt liv. Jag känner mig så befriad. Det är underbart. Och så mycket kärlek och stöd jag har fått sedan jag berättade min historia, det är fantastiskt!
Hennes bok ”Sluta skämmas och bli fri” släpptes nyligen och har fått mycket uppmärksamhet. Nu håller hon föredrag om skam och hjälper andra människor att släppa den för att kunna gå vidare som hela människor i livet.
-Vi måste våga prata öppet om sådant här. Våld finns i var femte relation, vi får inte gå och bära på sådana hemligheter. De växer och blir till stora mörka skuggor i tillvaron. Och gör att det hemliga våldet kan fortsätta. Och skam gäller inte bara våld i relationer. Det är något nästan alla bär på i någon form. Det finns psykisk skam, fysisk, kulturell, sexuell…
Att Katinka berättade sin historia har också hjälpt hennes nu 13-åriga son.
– Jag har haft mycket skuld över hur hans liv blev. Men nu har jag insett att jag gjorde det bästa av situationen. Med facit i hand skulle jag gjort om precis samma sak. Han är helt underbar och inte rädd att möta känslor. Han är empatisk och stöttande. Nu är det skönt för honom att inte heller bära på hemligheter – och bara en sådan sak som att själv få välja skola! För första gången i livet har han rötter.
Och vänner från Katinkas förflutna har återuppstått.
– Nu har de ju kunnat hitta mig igen. Och få förklaringen till varför jag försvann spårlöst. Det är helt underbart, säger hon och ler stort.

Här finns hjälp för utsatta
Hos Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, kan du få hjälp att hitta jouren som ligger närmast där du bor. På jourerna ges råd och samtalsstöd vid kontakt med polis, advokat och socialtjänst. Många jourer erbjuder också skyddat boende för kvinnor och deras barn.
Se www.roks.se eller tel 08-442 99 30

Skyddad adress
Katinka hade skyddad adress, som också kallas sekretessmarkering. Det innebär att hon inte syntes i folkbokföringsregistret. Kontakt med myndigheter och företag blir komplicerad eftersom man inte finns i deras register. Katinka hade även skyddat telefonabonnemang hos Telia. Det är inte hemligt nummer utan hela abonnemanget är osynligt. Skyddad adress ansöker man om varje år hos Skattemyndigheten.

Av Petra Olander Foto: Annie Anderberg

Läs mer: Hjärtbytet var Emmas enda chans
Läs mer: Anders Lundins gammelfarmor tvingades fly


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…