Annons

Annons

Karin och Olle gick i pension – och blev vinbönder!

Dela
(0)

Vissa köper en liten koloniträdgård att gå och påta i efter pensioneringen. Men Karin och Olle Johansson har drygt 6 000 vinrankor på den ungerska landsbygden att vårda!

Varje år, i slutet av augusti, styr Karin och Olle kosan söderut. Då har de haft några härliga sommarmånader i Sverige, umgåtts med barn och barnbarn, grannar och vänner, och pysslat om tulpanträden och rabatterna runt villan i Halmstad.
– Vi brukar fira ett av barnbarnen den 24 augusti, men sedan längtar vi hem, säger de i Hemmets Veckotidning nr 38.
Hemmet är den egna vingården i byn Nagyrada i Ungern. Karin och Olle slog omvärlden med häpnad när de gjorde en nystart i livet och blev vinbönder 2004!
– Innan dess kunde vi ingenting om vinodling, men vi har haft nytta av våra erfarenheter som småbönder, konstaterar Olle.
Det var en liten annons i Hallandsposten som fångade deras intresse en februaridag för åtta år sedan. ”Fem vingårdar till salu i Ungern”, löd texten, och Karin var genast framme med saxen och klippte ur.
– Vi hade letat efter en stuga utomlands. Vår dröm var att hamna i en liten by där bygemenskapen är stark, och där man kommer nära befolkningen. Vi hade inte hittat det vi sökte, men det här lät perfekt.

Annons

I köpet ingick ett arrende på 1,2 hektar med 5000 åldriga vinrankor samt ett gammalt övergivet stenhus med stampat jordgolv och tomma gamla vintunnor. Stenhuset skulle så småningom bli paret Johanssons nya bostad.
– Stommen var fullt användbar, så vi anlitade hantverkare och beställde kök och inredning.
Det kommande året blev det ett antal turer mellan Nagyrada och Halmstad, och ganska många nätter på pensionat, innan möblemanget var på plats.
– Men den 24 augusti 2005 – på Bartolomeusdagen – kunde vi flytta in. Därför kallar vi också vårt vin för Bartolomeus, säger Karin stolt.

I 25 år drev de en liten bondgård på 67 hektar i Simlångsdalen, med köttdjur och skogsbruk, samtidigt som Olle jobbade heltid som brandingenjör inom flygvapnet och Karin var läkarsekreterare. Men efter att ha renoverat det mesta på gården sålde de den 2001 till goda grannar en bit bort som ville ha mera mark, och byggde ett nytt hus i centrala Halmstad.
– Tomten här var helt igenväxt, så vi fick gräva bort nästan allt, fylla på ny matjord och lägga nya gångar, men 2002 var allt klart och då tänkte vi ”Jaha, vad gör vi nu då?”
Att de skulle bli ägare till en vingård i Ungern fanns inte med i planerna, men de är innerligt tacksamma att de tog chansen när den dök upp. Vinodlingen ger normalt 5 000–6 000 liter druvsaft per år, beroende på vädret.
– Vissa år kan stora delar av skörden mögla bort och en hagelskur kan halvera skörden, men hittills har vi alla fall gått runt, säger Karin.

Karin och Olle brukar vistas på gården i flera omgångar varje år. Första turen brukar äga rum frampå vårvintern.
– Då sköter vi om rankorna, byter och rätar upp stolpar som vält och binder ny tråd, med mera. Det brukar ta 2–3 veckor och är ett tungt arbete.
Favoritvägen går via Rostock och Regensburg och är 165 mil lång, men paret har ingen brådska när de kör.
– Vi är ju pensionärer och behöver inte stressa. Ibland kan vi övernatta fyra gånger på vägen ner.
I maj månad, när värmen börjar bli besvärande, brukar de köra tillbaka till Sverige. Men när det är dags för skörd är de tillbaka igen.
– Då kommer en hel busslast med ungerska damer till vingården och plockar druvor. Vi hjälper också till och sedan samlas alla på den stora vinfesten den 8 september. Då får vi smaka på alla årets färdiga viner och det bjuds på massor av mat, det är en riktig folkfest! säger Karin.

Karin och Olle har blivit väl bemötta i sitt nya hemland.
– När vi promenerar till byn får vi räkna med att bli inbjudna på ett glas både här och där längs vägen. Numera har vi lärt oss tacka nej. Det får räcka med ett eller ett par glas vin på en promenad!
Det mesta är billigare, mat och hotell är ofta mycket billigare, än i Sverige.
– Blir vi sjuka gäller det europeiska sjukförsäkringskortet och vi behöver inte ens betala för det första besöket. Och tandvården kostar en tredjedel mot här hemma, berättar Karin.
Väl hemma i Sverige brukar Karin och Olle ställa till med grannfest, och då är dryckesvarorna förstås självklara. Nästa år kommer det att firas lite extra. Då fyller Olle 80 år, och till dess ska paret Johanssons första egna vinfat i ek ha tappats på flaskor, efter tre års lagring.
– Vineriet har låtit bränna in vår egen logga, det känns lite extra festligt!

Läs hela artikeln i veckans nummer!

Foto: Leif Boström

 

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…