Annons

Annons

Kan vi adoptera flickan?

Dela
(0)

RELATIONER. Jag hoppas att du kan hjälpa mig och min man med en fråga. Vi är i 45-årsåldern och har två tonårssöner. För en tid sedan var vi på resa utomlands i ett land med stora klasskillnader. Vi lärde känna en fattig familj som just hade fått sitt sjätte barn. Pappan var sjuk och hade svårt att försörja familjen och föräldrarna frågade om vi kunde tänka oss att ta hand om det näst yngsta barnet, en liten flicka på två år. Först tänkte vi att det var omöjligt, men sedan började vi fundera mer. Vi har alltid önskar oss en flicka också och här skulle vi kunna göra en god gärning. De vill att vi ska adoptera flickan och ta henne med oss till Sverige så att hon får en bra framtid. Vi ska i så fall hålla kontakt så att de får veta hur det går för henne i livet. Tror du det finns möjlighet för oss att adoptera henne? Föräldrarna är ju helt med på det och förslaget var deras.
Hoppfulla
Jag förstår att ni känner starkt för den här familjen som ni lärde känna på er resa. Tyvärr tror jag inte att adoption är en möjlighet för er. Det är mycket stränga regler mellan länder när det gäller adoption och sedan finns det regler också i Sverige för att bli godkänd som adoptivfamilj. En sak som nästan alla länder som adopterar bort sina barn har som krav är att barnet ska vara övergivet av sina föräldrar, vilket den här lilla flickan inte är. Hon lever med sin familj, om än fattigt. Innan barn adopteras bort försöker man ofta hitta andra lösningar så att barnet kan behållas i sitt hemland. Även om det finns oändligt många barn som växer upp i familjer med väldigt svåra förhållanden är de inte tillgängliga för adoption. Detta måste ni i så fall kontrollera med landets myndigheter. Det andra är att ni måste ha svenska myndigheters medgivande att ta emot adoptivbarn och där finns rekommendationen att man inte ska ha fyllt 43 år som ett av grundkraven. För att höra mer om detta bör ni kontakta socialtjänsten i er hemkommun.
En adoption ska alltid vara för barnets bästa och det bästa för den här flickan är säkerligen om hon kan stanna med sin mamma, pappa och sina syskon och att familjen får hjälp till ett drägligare liv. Om ni verkligen har flickans bästa för ögonen skulle ni kunna hjälpa familjen genom att månatligen ge ekonomisk hjälp. Det skulle bespara både flickan och hennes föräldrar det stora traumat och den stora sorgen att behöva separeras från varandra. Jag kan inte tänka mig att föräldrarna skulle välja att skiljas från henne om de hade ett annat val. Deras vädjan till er var säkerligen väldigt desperat.

Annons

Har du en fråga om relationer? Mejla oss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…