Annons

Annons

Kan stenarna i gallblåsan ligga kvar?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Vid ultraljudsundersökning upptäcktes omkring 10 st 0,5 mm stora stenar i min gallblåsa. Jag fick remiss till kirurgmottagningen på Danderyds sjukhus. Läkaren som jag träffade där upplyste mig smått ironiskt om att alla åttioåringar med all säkerhet har stenar i gallblåsan och att de kan ligga där utan att ge sig till känna och utan att man behöver ha några som helst besvär. Jag skulle så gärna vilja veta hur det förhåller sig med detta. 

Annons

Osäker

Gallan bildas i levern som är kroppens största körtel. Den samlas i gallblåsan som är belägen på baksidan av levern under höger främre revbensbåge. Gallan innehåller flera olika ämnen som gallsalter, gallfärgämnen, hormoner, kolesterol och vatten. Gallan behövs för att fettet som vi får i oss med födan ska kunna finfördelas och tas upp i tarmen. Gallan utsöndrar inte kontinuerligt till tarmen utan lagras i gallblåsan för att kunna tömmas ut i tarmen i samband med att vi äter mat som innehåller fett. Gallan koncentreras medan den lagras i gallblåsan. Detta gör att ämnen i gallan kan gå över i fast form och bilda s k gallstenar. Stenarna kan vara en eller flera och de varierar i storlek från en knapp millimeter upp till några centimeter. Stenarna som bildas i gallblåsan kan vandra ut i gallgångarna. De stenar som är små kan utan problem passera via den gemensamma gallgången och ut i tarmen där de sedan transporteras bort med avföringen. Större stenar kan orsaka tillfälliga eller permanenta stopp i gallgångarna. Det är detta som utlöser det typiska gallstensanfallet med krampartade smärtor under höger revbensbåge i samband med att man äter mat som innehåller fett. Ofta har man också en smärtutstrålning mot höger skulderblad och axel. Smärtorna är ibland så intensiva att man har svårt att vara stilla. Anfallet kan vara från några minuter upp till flera timmar. Om gallstenen fastnar i gallgångarna kan detta leda till allvarlig inflammation och infektion där patienten måste få akut sjukhusvård. Uppgifterna du fått av läkaren på sjukhuset är korrekta. Gallsten är mycket vanligt framförallt när vi blir äldre och speciellt hos kvinnor. I de allra flesta fall är gallsten helt ofarligt. Den som inte har några symtom behöver inte opereras. Operation kan bli aktuell i följande situationer:
1. När man har haft återkommande anfall.
2. När man har haft stopp i gallvägarna så att hud och ögonvitor färgats gula samtidigt som urinen blivit mycket mörk och avföringen gråvit.
3. När gallstenarna har orsakat inflammation i gallblåsa, gallvägar eller bukspottkörtel.
Din fråga illustrerar mycket bra hur det kan bli fel fast man säger rätt. Även om vi inom sjukvården tycker att vissa saker är självklara för oss måste vi alltid ta patienternas oro och frågor på allvar.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…