Annons

Annons

Kan östrogen orsaka muffinsmage?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Jag undrar över ett preparat, More Woman, som ska hjälpa till att få bort det man kallar muffinsmage som anses bero på östrogendominans. Jag undrar om detta stämmer? Jag har inte några viktproblem, svettningar eller övergångsbesvär som ska vara typiska tecken, men jag har en muffinsmage. Kan östrogendominans ge detta? Är det någon idé att prova produkten? Är den ofarlig och är det riktigt att vi får i oss för mycket östrogen i dag via mat, vatten och miljö?

Annons

Undrande läsare

Muffinsmage är ett begrepp skapat av marknadsförare och som bara existerar i annonser. Det finns absolut ingen koppling mellan östrogen och inlagring av fett i magtrakten. Däremot påverkas fettinlagring i buken bl a av stress och stresshormonet kortisol. Om man är orolig över östrogen i miljön tycker jag det är bättre att undvika exempelvis skönhetsprodukter som kan inverka. Detta kan du läsa om på www.ewg.org.

Preparatet du nämner är enligt den nutritionsexpert jag rådfrågat ett dåligt sammansatt preparat. De flesta av ingredienserna påverkar inte östrogen. Det finns många s k hälsopreparat på marknaden som inte har vetenskapligt bevisad effekt. Kom ihåg att det du läser i en annons är skrivet för att locka dig att köpa. www.examine.com är en bra källa där du och andra kan läsa om olika kosttillskott.

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…