Annons

Annons

Kan man förebygga artros?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN Jag har läst att cirka 800 000 svenskar har problem med artros. Vad beror detta på? Tror du att detta är ett växande problem? Har du några tips som kan förebygga artros?
Pigg 75-åring

Annons

En av ledens viktigaste vävnader är ledbrosket. Det utgör ledens glidyta och fungerar också som stötupptagare. Vid artros, den vanligaste av alla ledsjukdomar, sker en successiv nedbrytning av broskstrukturen. Detta ger symtom som smärta vid rörelse och belastning, stelhet i leden och ledsvullnad.

Symtomen utvecklas långsamt och är inte konstanta utan varierar från en tid till en annan. Artros kan förekomma i många leder men är vanligast i knä-, höft- och fingerleder. De bakomliggande orsakerna till artrossjukdomen är inte fullständigt kända. Ärftliga faktorer har betydelse, men sjukdomsförloppet kan också påverkas av riskfaktorer som tidigare ledskador, övervikt, muskelsvaghet och vissa typer av belastning.

Förändringarna i ledbrosken syns till att börja med inte på vanlig röntgen, det kan dröja över 10 år innan de framträder och man kan då redan ha haft besvär i många år. Symtomen vid artros uppträder med stigande ålder och märks ofta tidigare hos män än hos kvinnor. Man räknar med att 10 procent av alla män och 20 procent av alla kvinnor över 60 års ålder har artros i en eller flera leder. Vi ser en ökad förekomst av artros, men anledningen är inte ett ökat insjuknande, utan att vi har en stigande andel äldre i befolkningen. Detta är ett växande problem eftersom vi måste ta hand om dem som har symtom som är så allvarliga att de påverkar hälsa och livskvalitet. När det gäller förebyggande åtgärder består dessa i att påverka de av riskfaktorerna som är möjliga för oss att påverka, som t ex muskelstyrka, kondition, övervikt och andra livsstilsfaktorer som gynnar vår hälsa i allmänhet.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…