Annons

Annons

Kan jag ta samma medicin för båda sjukdomarna?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är 91 år gammal och har två frågor. Tidigare var det enda botemedlet mot sjukdomen perniciös anemi att äta rå lever. Nu undrar jag hur mycket rå lever man då behövde äta per dag? Så min andra fråga. Jag har fel på hormonerna både i binjurar och sköldkörtel. Eftersom båda är hormonskapande organ undrar jag om det finns någon sorts gemensam nämnare så att man skulle kunna ta samma medicin för båda sjukdomarna?
Gammal och sjuk

Annons

Perniciös anemi är en speciell typ av blodbrist som beror på att kroppen inte bildar ett ämne som kallas för intrinsic factor (IF). Ämnet bildas i magsäckens slemhinna och är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp vitamin B12 på normalt sätt. B12 är nödvändigt bl a för bildandet av röda blodkroppar och nervsystemets funktion. Innan vi hade utvecklat vitamin B12 som läkemedel fick patienterna äta rå lever, 1–2 hekto per dag. Den råa levern ersatte inte IF men innehöll så stora mängder vitamin B12 att kroppen ändå tog upp en del.
Binjurar och sköldkörtel är båda hormonproducerande organ. Det finns inga gemensamma nämnare mellan de hormon som bildas i respektive organ och följaktligen inget gemensamt läkemedel.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…