Annons

Annons

Kan jag ha klamydia?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. På apoteken går det ju numera att köpa snabbtest för att se om man till exempel har urinvägsinfektion eller klamydia. Men kan jag lita på testen? Tänk om det visar att jag inte har någon infektion, fast jag har det?
Skeptikern
Apotekets snabbtest för klamydia beräknas ha en säkerhet på 99,5 %, vilket är lika bra som de tester vi använder på läkarmottagningen. Om du inte har några besvär alls utan bara har testat dig för säkerhets skull kan du känna dig tillfredsställd med ett negativt självtest. Om du däremot misstänker en infektion, dvs har utsatts för smitta eller har symtom, som exempelvis smärta, flytningar, blödningar vid samlag eller mellanblödningar, bör du undersökas av läkare ändå. Du kan då behöva behandling av något slag även om klamydiatestet är negativt.
När det gäller urinvägsinfektion visar testet bara om det finns nitrit, vita blodkroppar eller protein i urinen. Testet kan missa upp till 25 % av bakterieinfektioner. Enbart en odling av urinen är 100 % säker. Om du har besvär som sveda eller att du måste kissa ofta bör du alltså absolut uppsöka läkare – även om självtestet är negativt.

Annons

Vill du ställa en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…