Annons

Annons

Kan jag ha hamnat i ett tidigt klimakterium?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Jag är en kvinna på 37 år som för ett år sedan råkade ut för en olycka som orsakade en skelettskada. Under en veckas tid blev jag nersövd och opererad tre gånger. Efter detta har det känts som om min kroppstemperatur har höjts. Redan när jag vaknade efter andra operationen på sjukhuset var jag ”överhettad” och numera drabbas jag ständigt av värmevallningar och vaknar genomsvettig varje natt. Före olyckan var jag en jättefrusen person. Kan det vara biverkningar av smärtstillande medicin eller kan jag ha hamnat i ett tidigt klimakterium? Jag har provat en rad olika mediciner under året utan att märka någon skillnad gällande värmen, tar nu Gabapentin. Har en hormonstav och därför ingen mens så jag kan inte se om denna är oregelbunden.
Överhettad

Annons

Först och främst undrar jag om du diskuterat detta med dina behandlande läkare? Feber är en mycket vanlig biverkning av Gabapentin, så det kan vara förklaringen. Det är inte vanligt att hamna i klimakteriet efter operationer eller stora trauman. Däremot finns det kvinnor som drabbas av för tidig menopaus (före 45 års ålder). Orsaken är okänd, men teoretiskt skulle man kunna tänka sig att ett trauma triggar i gång det. Man kan lätt kontrollera om du har kommit i klimakteriet genom att ta blodprov för hormonanalys. I klimakteriet sjunker östrogennivåerna och det äggblåsestimulerande hormonet, FSH, stiger. Vanligtvis kollar vi inte dessa, eftersom de fluktuerar mycket upp och ner när man närmar sig klimakteriet. I ditt fall, eftersom du är så ung och har en hormonstav som gör dig mensfri, tycker jag att man ska titta på dina hormonvärden!

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…