Annons

Annons

Kan jag fortsätta med Nuvaring?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Jag är en kvinna på 52 år som i snart tio års tid använt Nuvaring mot kraftiga blödningar och har tyckt att det fungerat bra. Alla mina värden är normala och jag går på regelbundna kontroller hos min gynekolog. Eftersom jag kommit upp lite i åldern tänkte jag att det var dags att sluta med ringen, men då fick jag genast en rejäl blödning som varade i två veckor. Så nu undrar jag: Måste jag sluta med ringen på grund av min ålder? Finns det några risker om jag fortsätter med den?
Värmländska

Annons

Nuvaring är jämförbart med ett p-piller med låg hormonnivå. Generellt brukar vi inte skriva ut några p-piller som innehåller östrogen efter 50 års ålder. Risken för blodproppar ökar ju äldre vi blir och östrogen i hög dos ökar risken. Vi anser att risken blir för hög efter ungefär 50 år, för rökare redan vid 35.
Din risk att bli gravid är troligen obefintlig. Men för att du ska slippa blödningstrassel kan du antingen välja ett östrogenfritt p-piller, Azalia eller Cerazette, eller en hormonspiral som också bara innehåller gulkroppshormon. Det finns även tabletter avsedda för klimakteriebehandling som innehåller östrogen och gulkroppshormon, fast i mycket lägre dos än p-piller. Ofta rekommenderar jag byte från p-piller till det, då fortsätter de flesta att ha regelbundna blödningar. Det är bra om du bokar tid hos din gynekolog för undersökning och samtal!

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…