Annons

Annons

Kan jag få bältros på nytt?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en kvinna som är 78 år. Jag har lite bekymmer. Jag fick bältros för ett år sedan. Jag har mycket värk i ryggen och jag tar Alvedon för det. Nu undrar jag om man kan man få bältros mer än en gång? Jag har bekymmer för en sak till. Jag har fått Kaleorid 750 mg eftersom jag ligger lågt i elektrolyter. Varför blir det så?

Annons

Tacksam för svar

Bältros och vattkoppor orsakas av samma virus, varicella-zostervirus. Det speciella med viruset är att det efter en genomgången infektion med vattkoppor finns kvar vilande kring nervceller i kroppen. Senare i livet kan viruset aktiveras igen och ge bältros. Den som aldrig haft vattkoppor kan alltså inte få bältros. En del av dem som haft bältros får en besvärlig kvarstående smärta som kallas postherpetisk neuralgi, helveteseld på vardagsspråk. Vi har i dag olika typer av läkemedel för att lindra den typen av smärta. Den som haft bältros kan i sällsynta fall få infektionen igen.
Salterna i blodet kallas för elektrolyter, bland dessa ingår kalium. Elektrolyterna har många viktiga uppgifter i kroppen. Du har brist på kalium och har därför fått ersättning med kaliumklorid/Kaleorid. Den vanligaste orsaken till elektrolytrubbning hos äldre är att man använder läkemedel som påverkar elektrolyterna. Låga kaliumvärden kan också förekomma i samband med mag-tarmsjukdomar och sjukdomar som påverkar de system i kroppen som reglerar elektrolytbalansen.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…