Annons

Annons

Kan blödningen vara cancer?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Jag är 56 år och har inte haft mens på två år. Men nu har jag fått en blödning som var precis som en vanlig mens. Innan den kom hade jag ont i brösten, som jag brukade få. Samtidigt försvann de lätta svettningar jag haft. Är det här normalt? Kan mensen komma tillbaka och kan det vara farligt? Kan det vara cancer? Vad ska jag göra?
Orolig småländska
Du behöver boka tid hos din gynekolog för undersökning. Att få en mens efter två år är inte så vanligt, men det förekommer ibland. Oftast är det inget farligt men det är viktigt att du blir undersökt för att utesluta cellförändringar och andra sjukdomstillstånd i livmodern och äggstockarna. Du bör få ett cellprov, ett ultraljud av livmoder och äggstockar samt eventuellt ett prov på livmoderslemhinnan. Dina bröstsymtom och det faktum att svettningarna försvann talar för att du har ökade hormonmängder i kroppen. Man kan eventuellt ta ett blodprov för att mäta hormonhalter.
Ibland ser vi tecken på att äggstockarna plötsligt producerar lite hormon ett tag, även om detta är ovanligt och egentligen inte ska hända. Det är mycket viktigt att bli undersökt, eftersom blödning i klimakteriet alltid kan vara ett tecken på cancer. Men jag vill lugna dig med att cancer absolut inte är den vanligaste orsaken till blödning. Har man t ex små sparsamma blödningar är den vanligaste orsaken sköra slemhinnor pga östrogenbrist. Man kan få polyper och andra godartade tillstånd som ger blödningar. Det finns ingen anledning till oro just nu, men du ska inte heller ignorera detta.

Annons

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…