Annons

Annons

Kamma bort din värk!

Dela
(69)

Ann-Christin hade provat både kortison och smärtstillande mot sin ischias, ingenting hjälpte. Men så kom hon att tänka på en kinesisk läkare som använde sig av kamning, en hård massagemetod med förbluffande effekt…

Annons
Kamma bort din värk

Amys kamning har verkligen hjälpt Ann-Christin!

Under nästan hela sitt arbetsliv hade Ann-Christin Hovold en egen redovisningsfirma och satt långt in på kvällarna framför datorn. I början av året, ett par månader efter att hon lagt ner sitt företag, kom värken i höften.
– Först trodde jag att det var förslitningsskador. Men när jag gick till läkaren var det ischias och jag fick en kortisonspruta.
Strax efteråt åkte Ann-Christin på en semesterresa till Spanien. Men efter fem timmar i flygplanet fick hon fruktansvärt ont igen.
– Jag fick sju sprutor med smärtstillande på en vecka. Men det var inget som hjälpte. Jag kunde knappt sätta ner foten, det sprängde så fruktansvärt!
Hemma igen i skånska Svedala fick hon en ny kortisonspruta, men inte heller den hjälpte någon längre tid. Då kom hon att tänka på att hon några år tidigare, när hon hade ont i nacken, hade fått akupunktur av den kinesiska läkaren och akupunktören Amy Xiong i Malmö.
Amy är utbildad läkare i Kina, både inom västerländsk invärtesmedicin och alternativmedicin med akupunktur och kamning som sina specialiteter. Kamning bygger på samma princip som akupunktur. Skillnaden är att akupunktur ges punktvis vid senfästena medan kamningen behandlar stora partier av kroppen.
Behandlingen är en form av hård massage med skrapor gjorda av oxhorn, plast eller sten.
– Jag var förstås lite skeptisk i början, men efter fjärde besöket var jag helt smärtfri!
Före behandlingen blev Ann-Christin inoljad för att kammen skulle glida lättare. Med hjälp av ett horn masserade sedan Amy de ömma partierna både ytligt och på djupet.
Varje behandling består av kamning i fem till tio minuter och därefter akupunktur i ytterligare 30 minuter.
– Det är värt varenda krona! säger Ann-Christin. Dagen efter känns det visserligen sju resor värre, huden är alldeles flammig och röd. Men redan dag två är smärtan helt borta.
De enda nackdelarna med behandlingen är, menar Ann-Christin, att hon får blåmärken efteråt.
– Men det är å andra sidan inget mot den värk jag hade!
Värken är numera ett minne blott. Trots att det gått flera månader sedan den sista behandlingen sitter effekten i.
– Kamningen förändrade mitt liv, tack vare den är jag i dag helt fri från smärtan och har inga som helst problem med höften längre!

 

Här får du hjälp!
Metoden finns på de flesta akupunkturmottagningar i Sverige och omfattas inte av sjukförsäkringssystemet. Patienten måste själv betala behandlingen, cirka 350–400:– per gång.
En behandlingskur består av 4–6 ggr och ges var tredje eller femte dag. Effekten håller i sig ganska länge, tills du samlar på dig slaggprodukter igen.

 

Så går det till:
Kamningsterapin är enkel och tar bara 3–5 minuter. Med hjälp av ett horn masserar läkaren Amy Xiong de ömma partierna både ytligt och på djupet. Redskapet kallas förvisso kam, men liknar mer en degskrapa och har en mjukt rundad långsida för att inte skada huden.
Före behandlingen blir Ann-Christin Hovold inoljad för att kammen ska glida lättare. Efter behandlingen kan såväl rodnad och/eller blåmärken uppstå. Det är en helt naturlig reaktion när slaggprodukter rensas ut ur kroppen.
Kamma bort din värk

 

Väl beprövad metod
Kamning är en väl beprövad massageform som använts i Kina i över 4 000 år. Där kallas den för Gua Sha. 1997 blev Amy Xiong först i Sverige med kamning som smärtterapi på sin mottagning i Malmö.
– Det handlar om att få bort slaggprodukter som blockerar blodcirkulationen i de delar du har ont, förklarar Amy.
Behandlingen kommer åt orsaken till smärtan
Kamningen bygger på samma princip som akupunktur. Skillnaden är att medan akupunkturen behandlar smärtan punktvis vid olika senfästen bearbetar kamningen stora partier av kroppen. Vid behandlingen kombinerar Amy Xiong dem båda.
– Kamning kombinerat med akupunktur ger en djupare effekt, förklarar Amy. Du kommer verkligen åt orsaken till smärtan.
Enligt Amy är en av orsakerna till kronisk värk rubbningar i blodflödet till kapillärerna (kroppens allra minsta blodkärl) och en ansamling av slaggprodukter i muskelcellerna.
– För den som har ett monotont och stillasittande arbete med hög stress kan kamning vara ett bra behandlingsalternativ, menar Amy. Vid kamning frigörs oxytocin som dämpar stressen och får oss att må bättre.
Kamning går på djupet och är allra bäst för smärtlindring vid förslitningsskador och kronisk smärta i muskulatur och senfästen, men kan också hjälpa vid tennisarmbåge, nack-, axel- och ryggbesvär, ischias och fibromyalgi m m.

 

Mer intressant läsning om medicin och hälsa:

Nu kan du testa ditt PK-värde själv

Så undviker du migrän 

Tröttheten tog över mitt liv 

Så tyder du provsvaren 

Alla prover var bra men jag hade ingen ork

Nytt läkemedel ger hopp för personer med hjärntrötthet

 

Av Vesna Maldaner
FOTO: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(69)Annons


Annons

Laddar nästa sida…