Annons

Annons

Kaloriberäknad vardagsmat för hela veckan

Här hittar du godaste smalmaten för hela veckan! Carolina frestar med saftiga kycklingbiffar, spännande halloumisallad med basilikadressing och ostpanerad aubergine i smakrik tomatsås. Hoppas det smakar!

Dela
(89)

Foto: Eva Hildén Smith

1. Kycklingbiffar med champinjoner

540 kcal/port

250 g kycklingfärs

1 äggula

½ dl matlagningsgrädde

2 tsk fransk senap

1 tsk torkad dragon

Annons

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör till stekning

Champinjoner

150 g champinjoner

½ msk smör till stekning

½ dl vitt vin

½ dl matlagningsgrädde

½ msk hackad dragon el

1 msk persilja

Servering

300 g kokt potatis

Gilla Hemmets på Facebook

150 g kokta gröna ärter

 

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till färsbiffarna. Hetta upp en stekpanna med smör. Klicka ut färsen till 6 små biffar. Stek på medelvärme tills de är genomstekta och gyllenbruna.

2.  Champinjoner: Skiva svampen. Stek i smör. Salta, peppra och häll på vinet, låt koka in. Häll på grädden, koka ihop och tillsätt dragon.

3. Servera biffarna med kokt potatis och ärter.

 

Foto: Eva Hildén Smith

2. Halloumisallad med physalis

575 kcal/port

150 g halloumiost

½ msk smör till stekning

1 tsk rosépeppar

25 g vitt bröd

140 g blandad sallad

250 g små tomater

1 ask physalis

70 g lufttorkad skinka i skivor (ca 6 skivor)

Basilikadressing

½ kruka basilika, finhackad

2 msk olivolja

1 msk vinäger

½ tsk flytande honung

salt och svartpeppar

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Tärna halloumin och stek den i smör. Blanda med krossad rosépeppar och ta från värmen.

2. Skiva brödet tunt och rosta i ugn tills det är krispigt.

3.  Basilikadressing: Blanda basilika, olja, vinäger och honung. Salta och peppra.

4. Blanda sallad, delade tomater och physalis. Strö över halloumi och lägg på skinkan. Ringla över dressingen och servera med det krispiga brödet.

 

Foto: Eva Hildén Smith

3. Ostpanerad aubergine

450 kcal/port

6 stora skivor aubergine, ca 1 cm tjocka

½–1 tsk salt

1 stort ägg

1 dl grovriven parmesanost

ca ½ dl vetemjöl

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör till stekning

Tomatsås

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finriven

½ msk smör till stekning

1 tsk strösocker

1 msk tomatpuré

1 burk finkrossade tomater (ca 400 g)

½ msk vinäger

1 tsk torkad salvia

salt och svartpeppar

Servering

60 g bröd

ev grönsallad

 

Gör så här

1. Strö salt över aubergineskivorna, låt stå ca 15 min. Torka av vattnet som bildas.

2.  Sås: Stek lök och vitlök i smör. Tillsätt socker och tomatpuré. Häll på krossade tomater, vinäger, salvia, salt och peppar. Låt puttra under lock, 5–10 min.

3. Blanda ägg och ost i en djup tallrik. Blanda mjöl, salt och peppar i en annan tallrik.

4. Doppa auberginen i mjölet och sedan i äggblandningen. Stek i smör på låg värme ca 10 min.

 

Foto: Eva Hildén Smith

4. Saffransdoftande räkpasta

420 kcal/port

120 g pasta (okokt vikt)

1 burk räkor i lag (ca 170 g avrunna)

3–4 salladslökar, strimlade

1 vitlöksklyfta, finriven

1 msk smör till stekning

1 krm saffran

150 g sugar snaps

salt och svartpeppar

färsk dragon, hackad

Servering

citron

 

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp. Låt räkorna rinna av i en sil.

2. Fräs salladslök och vitlök i 1/2 msk smör. Ställ åt sidan.

3. Smält 1/2 msk smör i en stekpanna, tillsätt saffran. Slunga runt pastan i smöret. Låt räkor, lök och sugar snaps hastigt steka med. Salta, peppra och rör ner dragon. Servera med citron.

 

Foto: Eva Hildén Smith

5. Stekt korv & gräddstuvad savojkål

500 kcal/port

350 g savojkål

1 msk smör till stekning

salt och svartpeppar

1 msk ljus sirap

4 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde

1–2 msk maizena ljus redning

Servering

200 g korv (max 18 % fett)

1 morot, grovriven

½ äpple, grovriven

citronsaft

 

Gör så här

1. Skölj och strimla kålen. Bryn den i smör. Salta, peppra och smaksätt med sirap. Häll på vatten och låt puttra ca 5 min.

2. Tillsätt grädde, låt koka ihop. Smaka av. Red med maizena.

3.  Servering: Dela korvarna på längden och stek i torr stekpanna. Servera med kålen samt morot och äpple som smaksatts med citronsaft.

 

Obs!  Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Nyttig & god mat som hjälper dig att hålla vikten



 

Läs mer om:

Dela
(89)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…