Annons

Annons

Nyttig vardagsmat för hela veckan

Har du aldrig smakat marinerad portabellosvamp så gör det nu. Läckert! Pasta på italienskt vis, härliga grytor och biffar med fräsch äppelsås är också inspirerande mat för dig som samtidigt tänker på midjemåttet! 

Dela
(0)

portabello-recept

Marinerad portbabellosvamp är otroligt gott. Bild: Eva Hildén Smith

1. Marinerade portabello

400 kcal/port

4 portabellosvampar (ca 300 g)

Marinad

2 msk balsamvinäger

2 msk japansk soja

2 msk lönnsirap

1 tsk senap

1 finriven vitlöksklyfta

1 finhackad röd chili

salt och svartpeppar

Annons

Till servering

120 g baguette

1 msk olivolja

1 msk pinjenötter

½ kruka grönsallad

125 g små tomater

Ugn 225°, 200°

 

Gör så här

1. Putsa svamparna. Blanda marinaden och doppa ner svamparna hela. Lägg på ett fat, häll marinad i hattarna. Låt dra ca 20 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Skiva baguetten och pensla på olja. Rosta i ugn i 225° ca 5 min. Rosta nötterna i en torr panna.

3. Ta vara på marinaden och stek svampen i ugn, 200° ca 10 min. Stek gärna i grillpanna för fina ränder. Lägg upp sallad, svamp, tomat och baguette på ett fat. Ringla över marinad och strö på nötterna.

 

Satsa på en mättande och supergod pastarätt med ugnsbakade tomater. Bild: Eva Hildén Smith

2. Pasta puttanesca med ugnstomater

455 kcal/port

250 g cocktailtomater

1 msk olivolja

120 g pasta, gärna spagetti

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

½ röd chili

3 sardellfiléer

1 dl vitt vin

1 msk hackad persilja

1 msk kapris

10 svarta oliver

salt och svartpeppar

25 g riven parmesan

(ca ½ dl)

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Rosta tomaterna i ugn med hälften av oljan och lite salt i ca 15 min. Koka pastan enligt anvisning  på förpackningen.

2.  Skala och hacka lök och vitlök. Hacka chilin och sardellerna. Fräs allt hackat i resterande olja i en stekpanna tills löken mjuknat. Häll på vin och låt koka ihop till hälften. Vänd försiktigt ner persilja, kapris, oliver och tomaterna. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda med pastan och strö över parmesan.

 

Kyckling med massor av smaker. Perfekt när allt lagas i samma form! Bild: Eva Hildén Smith

3. Rosmarinkyckling i krämig senapssås

500 kcal/port

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

½ msk smör

300 g kycklinglårfiléer

salt

svartpeppar

1½ dl vitt vin

1 dl vatten

1 msk konc kycklingfond

1 lagerblad

1 msk fransk senap

1 msk färsk hackad rosmarin eller 1 tsk torkad

1 dl lätt-crème fraiche

½ msk maizena ljus redning

Till servering

1 dl ris (okokt)

150 g haricots verts

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en kastrull tills löken mjuknat. Tillsätt kycklingen och fräs lite till, salta och peppra. Häll på vin, vatten och fond. Lägg i lagerblad och sjud under lock ca 20 min.

3. Tillsätt senap, rosmarin och crème fraiche. Koka upp, red med maizena, salta och peppra. Servera grytan med ris och kokta haricots verts.

 

Lyxig fiskgryta med massor av godsaker och krämig yoghurtsås. Bild: Eva Hildén Smith

4. Fiskgryta med örtyoghurt

550 kcal/port

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

½ röd chili

1 stor potatis

1 morot

1 msk smör

3 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl krossade tomater

1 fiskbuljongtärning

150 g torskfilé

150 g laxfilé

½ tsk oregano

½ tsk timjan

Örtyoghurt

1 dl yoghurt (10 %)

3 msk hackade blandade örter, t ex basilika, mynta,

timjan och persilja

salt och svartpeppar

Till servering

60 g bröd

 

Gör så här

1. Hacka lök, vitlök och chili. Skala och tärna potatisen och skiva moroten. Fräs allt i smör.

2.  Häll på vatten, vin och tomatkross. Smula i buljongtärning, låt puttra ca 15 min. Tillsätt fisk och kryddor och sjud 5 min till.

3.  Blanda såsen. Servera med bröd.

 

Färsbiffar är både gott, lättlagat och nyttigt. Bild: Eva Hildén Smith

5. Färsbiffar med rivet äpple

520 kcal/port

1½ msk ströbröd

3 msk vatten

1 litet ägg

1 litet äpple

2 tsk fransk senap

½ tsk timjan

½ tsk salt

250 g nötfärs (10 %)

½ msk smör

Yoghurtsås

1 dl yoghurt (10 %)

2 tsk pepparrot på tub eller burk

1 litet äpple

1 krm socker

salt

Till servering

300 g potatis

grönsallad

 

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Låt ströbröd och vatten svälla i 5 min. Blanda ner ägg, grovrivet äpple, senap, timjan, salt och färs.

3. Forma till biffar och stek i smör, ca 3 min per sida.

4. Blanda yoghurt, pepparrot och tärnat äpple. Smaka av med socker och salt. Servera såsen till biffarna, potatis och sallad.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer och innehåller max 600 kcal/portion.

Här är världens smartaste kökspryl – multihackaren!

Det supersmarta köksverktyget multihackaren löser alla problem du har med att hacka och skära frukt och grönsaker!

Läs mer om den smarta köksprylen här och få ett fint erbjudande på en egen!

 

Läs också:

5 recept för dig som vill hålla vikten



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…