Annons

Annons

Kalenderflickorna kastar kläderna

Dela
(0)

Söderslättskalendern

Stina Hansson, alias Fröken Mars blir fotograferad av Peter Löfqvist till Söderslättskalendern.

Ulliga, gulliga kvinnor som ser ut som folk gör mest, så beskriver sig Söderslätts alldeles egna kalenderflickor. För andra året i rad låter de kläderna falla för den goda sakens skull.

– Vi kände att det var dags att någon gjorde något för männen!

Annons

Linda Möller, alias Fröken Januari, inleder året iförd hög hatt och med champagnen på kylning medan Mia Dämhagen, Fröken December, riktar en kraftfull spark mot cancern vid årets slut. Sammanlagt är de tolv kvinnor från Söderslätt, en för var månad, som ska pryda kalendern där varenda insamlad krona går till forskning om prostatacancer.

Söderslättskalendern Linda Möller

Anna-Karin Nilsson och Linda Möller.

– Vi är ett vanligt gäng ulliga, gulliga kvinnor mellan 30–60 år som ser ut som folk gör mest. Vi gör det här för våra älskade män, söner och arbetskamrater. Kan vi få dem att inse hur vanligt det är med prostatacancer och att det bara behövs ett enkelt blodprov som kontroll är mycket vunnet, säger Anna-Karin Nilsson.
Idén föddes för ett år sedan när Kerstin Hedgren såg filmen Kalenderflickorna. Varför inte göra något liknande?
– Jag har själv haft bröstcancer, som ju har fått en egen månad och är mycket omskriven. Däremot talar nästan ingen om prostatacancer som faktiskt är en ännu vanligare cancerform. Vi kände att det var dags att någon gjorde något för männen. Och när projektet rullade i gång gick det snabbt. Många ville vara med, så många att vi fick ha en väntelista för modeller, säger Kerstin.
Kalendern väckte stor uppmärksamhet. De 500 exemplaren som först ansågs rimligt att sälja räckte inte och fick dubblas till 1000. Kalendrarna sålde slut och den 7 mars överlämnades 100 000 kronor till Urologiska kliniken i Malmö.
Jobbar gratis
Den vackra miljön vid Gamla museet i Trelleborg fungerar som bakgrund för årets fotografering. Kvinnorna ska skapa miljöer som de känner sig bekväma i och som säger något om just dem. Det flödar av uppmuntran, kaffe och snabba lösningar. ”Har vi inga klädstänger? Då får ni stå runtom mig och hålla upp klänningarna”, konstaterar Fröken Mars, Stina Hansson. Fotografen Peter Löfqvist osäkrar kameran och Latoya Dennis lägger sista handen vid makeup och hår. Båda ställer upp gratis.
På omslagsfotot ska kvinnorna med uppfällda paraplyer och höga klackar avbilda Trelleborgsskulpturen Böst, som betyder ungefär dåligt väder. Det enda som ska synas under den slutna cirkeln av paraplyer är bara kvinnoben.
– Jag fick ringa en väninna för att låna klackskor. Jag äger inga. Däremot har jag tolv par gymnastikskor, pustar Mia Dämhagen när de höga klackarna borrar ner sig i gräsmattan.
– Jag går oftare med gummistövlar än klackskor, inflikar en annan i gänget och vinglar till en aning.
Våga testa dig
I år trycks 1 200 kalendrar, hälften är förhandsbokade. Resten säljs för 100 kronor styck och nu hoppas kvinnorna att den blir en självklar present till fars dag.
Varje bild representerar något som månadens kvinna tycker säger något om hennes liv. Fröken April, Marlene Martinsson-Viktor, sitter till exempel i morgonrock i en röd bil. Månaden innan syns Stina Hansson, till vardags skolchef i Staffanstorp, fotograferad omgiven av sina klänningar. De andra kvinnorna agerar levande klädhängare runt henne.
– Jag älskar klänningar! Jag äger 75 stycken och går i klänning varje dag. En bekant som är fotograf sa att jag skulle skapa en miljö som jag kunde trivas med i fem minuter, då skulle bilden bli bra. Och jag trivs med klänningar, säger Stina och ler.
Några kvinnor är nya i gruppen, andra är med i år igen.
– För varje år blir det lite mer bar hud, säger Anna-Karin.
Hon är en av dem som har egna erfarenheter av prostatacancer.
– Prostatacancer är tyvärr lite skambelagt. En vän upptäckte sin sjukdom för sent. Han hade en känsla av att något strålade ner i benet och trodde det var ischias. Läkaren tyckte att det var för mycket som inte stämde och undersökte honom. Då hade min vän redan fått tumörer i skelettet; det var en av dem han hade känt av. Nu går han igenom cellgiftsbehandlingar. Han blir inte frisk, men kan hålla sjukdomen i schack.
Mias morfar låg på urologen samtidigt som hon själv jobbade där.
– Jag kunde vara nära morfar tills han dog. Det var naturligtvis svårt, men samtidigt kunde jag se till att hans sista tid blev som han ville. Förändringar i prostatan får nog de flesta män uppleva förr eller senare, säger hon och uppmanar män att testa sig. Det går flera år innan en prostatacancer blommar ut, så med provtagning kan många fall upptäckas i tid!
Vill du beställa en kalender? Mejla [email protected]

AV MARIE SKOGLUND FOTO: MARTIN LINDEBORG

Kalenderflickorna 2015 samlar in pengar mot prostatacancer.

Linda Möller, Mia Dämhagen, Karin Andersson, Stina Hansson, Liselotte Adenvi, Birgitta Vejmarker, Marlene Martinsson-Viktor, Peter Löfqvist, Sara Mikkelä, Anna-Karin Nilsson, Lotta Strandberg, Julia Mikkelä Andersson och Latoya Dennis kämpar tillsammans för varenda man!

 

Läs mer: Anette Norberg besegrade bröstcancern!

Läs mer: Vännerna håller Julias minne levande !

Läs mer: Marie Bergman fick en chock när dottern Lina blev sjuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…