Annons

Annons

Junos leukemi har svetsat sjubarnsfamiljen samman: ”Alla är med”

När Juno Zeeck drabbades av leukemi, bara två år gammal, slogs världen i spillror för hela familjen. Men alla sex syskon har ställt upp och sjukdomen har svetsat familjen samman ännu mer. "När Juno varit som sjukast har inget av barnen velat vara borta från henne", säger mamma Susanne Zeeck i "Familjen Annorlunda".

Dela
(0)

Premiär för ”Familjen Annorlunda”

I säsongspremiären av ”Familjen Annorlunda” får tittarna möta en ny familj. Det är sjubarnsfamiljen Zeeck i Hallstahammar som gör entré i tv-rutan: mamma Susanne, pappa Gunnar och barnen Simon, Filip, Elin, Jakob, Milli, Ilon och Juno.

Annons

Familjen Zeeck består av Gunnar, Simon, Filip, Susanne, Jakob, Elin, Milli, Ilon och Juno. Bild: Sjuan

Den stora familjen har de senaste åren blivit väldigt sammansvetsad, mycket på grund av minstingen Junos sjukdom. I oktober 2015 drabbades hon av leukemi, bara två år gammal.

Det var mamma Susanne som först märkte att något inte var som det skulle med dottern.

– Hon ville inte gå längre, bara bli buren. Hon sa att det gjorde ont när hon borstade tänderna och så fick hon feber, men det var först sista veckan innan vi fick beskedet. Och så blev hon väldigt blek, säger Susanne Zeeck i programmet.

”Svårt att hitta kraften”

Gunnar Zeeck minns hur det var att få beskedet på sjukhuset.

– Jag satt i en svart stol i sal nummer nio. Läkaren sa att det finns inget lätt sätt att tala om det här på, men ditt barn har leukemi, eller ALL. Det är som en film att få det så rakt i ansiktet, säger Gunnar och har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Juno drabbades av leukemi 2015, bara två år gammal. Bild: Sjuan

Hela familjen chockades av diagnosen och har de senaste åren kämpat hårt för att tillsammans med Juno övervinna sjukdomen.

– När det var som tyngst och hon mådde som sämst, då hade man väldigt svårt att hitta kraften och motivationen att göra någonting annat än att bara tänka på hur jäkligt det var. Sen vände det och hon började må bättre, och då är det väldigt lätt att hitta kraften, säger Susanne i ”Familjen Annorlunda”.

Gunnar och Susanne Zeeck i ”Familjen Annorlunda”. Bild: Sjuan

Alla ställer upp

Nu mår Juno betydligt bättre, men var åttonde vecka får hon en ny dos av cytostatika.

Behandlingen tar några dagar och under tiden flyttar hela familjen in i Roland McDonald-huset intill sjukhuset.

– När Juno varit som sjukast har inget av barnen velat vara borta från henne. Alla har varit med henne på behandlingarna och de mindre barnen har inte velat gå till förskolan, utan de har velat vara nära henne, säger Susanne.

Ala syskon ställer upp och följer med till Junos behandling var åttonde vecka. Bild: Sjuan

– Vi följer med för att Juno tycker det är mycket bättre då, säger storebror Jakob.

För att läkarna ska slippa sticka i henne varje gång hon får behandling, har en knapp opererats in i Junos bröstkorg. Det är via den hon får cellgifterna, eller ”guldmedicinen” som familjen kallar det.

”Mer vaksam”

Även om Juno tagit sig igenom den tyngsta fasen av sjukdomen, måste hon fortsätta med behandlingen under ett och ett halvt år. Syskonen är ett stort stöd.

– Det är jätteviktigt att alla barnen är med. Vi märker en jättestor skillnad på Juno, hon får mera glöd och vill ta sig igenom det på ett annat sätt när de är med, säger Susanne i ”Familjen Annorlunda”.

Nu kan Juno spela bandy med sina syskon igen. Bild: Sjuan

Junos svåra sjukdom har satt spår i hela familjen, inte minst hos föräldrarna.

– Man är vaksam nu med alla barnen, eftersom det här med att ”sådant händer bara andra, men inte oss” helt har försvunnit, säger Gunnar.

”Familjen Annorlunda” sänds torsdagar klockan 20.00 i Sjuan, med premiär den 14 september.

Läs också:

Båda föräldrarna dog i från döttrarna: ”De är värda allt det bästa”

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…