Annons

Annons

Julklappshjälpen skänker klappar till behövande barn

Dela
(0)

Julklappshjälpen samlar in julklappar i HässleholmMartin blev Hässleholms alldeles egen jultomte när han drog i gång Julklappshjälpen – en organisation som skänker klappar till behövande barnfamiljer.
– Det känns gott i hjärtat att hjälpa några barn till en bättre jul.

Annons

Det är ett sammansvetsat gäng som träffas hemma hos Jessica Nilsson strax före jul. Annelie Jönsson, Martin Hansson och hans flickvän Tina Persson är i full färd med att slå in årets sista julklappar. De senaste månaderna har varit fullsmockade med jobb för Julklappshjälpen – gruppen som samlar in klappar till behövande barnfamiljer.
– I år har vi fått in över 1 300 julklappar som vi ska dela ut till familjer i Hässleholms kommun, berättar Martin. Det är härligt att få hjälpa till – för oss är det här att fira jul på riktigt!
På köksbordet samsas rullar med presentpapper med tejp och glittersnören. När paketen är klara sorteras de i numrerade papperskassar så att julklappsgänget kan hålla reda på vem som ska ha vilken kasse.
Idén att samla in klappar fick Martin i ett tidigare förhållande.
– Jag var tillsammans med en tjej som hade en dotter som önskade sig en pulka, men det hade mamman inte råd med. Jag la ut en fråga på en bytessajt på internet och det visade sig att massor av människor ville skänka pulkor. När jag såg glädjen i flickans ögon på julafton sa det klick i min hjärna. Hon kunde inte vara det enda barnet med en mamma som har ont om pengar – det finns ju massor av fattiga barn i vår kommun. Så jag bestämde mig och drog i gång Julklappshjälpen. Dessutom är jag själv arbetslös och vet vad det innebär att få ihop vardagen med lite pengar.

Gilla Hemmets på Facebook

Både glad och ledsen
Martin tog hjälp av Annelie som jobbar som personlig assistent, Jessica som har goda skolkontakter och Tina som känner massor av människor. Och de började genast ragga leksaker och kläder.
– Vi bildade vår Facebookgrupp Julklappshjälpen, tog kontakt med socialen och kvinnojouren och bad våra kontakter på dagis, öppna förskolan och dagcentralen att sätta upp lappar med vårt telefonnummer och vår mejladress. Den som känner att han eller hon behöver julklappar till sina barn kan mejla oss och berätta vilken ålder det är på barnen, vad de önskar sig och vilken storlek de har i kläder. Så här skrev en mamma: Jag är ensamstående till två barn och har bara två önskningar: en vinterjacka och långbyxor till min grabb och en leksak som låter till min lilla dotter. Jag har själv lämnat två kassar med kläder till er förra året.
Leksaker är ofta inga problem men saker till tonåringar och varma kläder kan vara svårare att få tag på.

Julklappar, Julklappshjälpen i Hässleholm
– Får vi in en önskelista med ett väldigt specifikt önskemål lägger vi ut ett anrop på vår Facebooksida. Då brukar det inte dröja länge innan vi får det vi vill ha! Skulle det inte fungera köper vi in det barnen önskar, om det är inom rimliga gränser, berättar Tina.
Alla som känner att de behöver hjälp med julklapparna är välkomna att höra av sig till gänget.
– Vi har inga moraliska åsikter om varför man inte har råd. Det kan vara att a-kassan har dröjt eller att någon har blivit utkastad hemifrån. Ibland handlar det om missbruk, men barnen kan ju inte hjälpa om föräldrarna har valt att lägga pengar på sprit. Det är lika viktigt att också de får känna julglädje, säger Martin.
Vanligtvis kommer en mamma eller pappa och hämtar klapparna på en anonym parkeringsplats så att ingen ska behöva känna sig utpekad.
– Jag kommer aldrig glömma när jag för några dagar sedan lämnade över julklappar till en mamma. Hon levde på försörjningsstöd och var ensam med tre barn. Vi hade stämt träff på en parkeringsplats och jag hade tre papperskassar med julkappar med mig. Plötsligt öppnades bildörren och tre barn i sex-, sju- och åttaårsåldern rusade ut och kramade mig länge, länge och sa ”tack för att du räddade vår jul”. Det tog mig hårt. Jag blev både glad och ledsen – och de känslorna går hela tiden bredvid varandra. Man får se så mycket som man inte vill se, och samtidigt är det skönt att få hjälpa, berättar Jessica.

Varma kläder behövs
Plötsligt knackar det på dörren till Jessicas lägenhet. Det är Petra och Robban som har nio barn och kämpar för att få ekonomin att gå ihop. På golvet står nio stora papperskassar med fem julklappar i varje och väntar på dem. Kramen som Petra ger Jessica är tyst och lång.
– Det är sådan lättnad att kunna ge barnet något, säger Petra.
– Barnen är de viktigaste vi har och egentligen finns det ju inget mysigare än julen, säger Robban.
Robban bär kassarna medan Petra kör barnvagnen. De vinkar hejdå och går hemåt i duggregnet.
– Vi gör så gott vi kan för att hitta rätt saker till rätt barn. Men det vi verkligen behöver är varma ytterkläder, skor, overaller, mössor och tjocka vantar. Folk har inte vinterkläder, säger Annelie.
– En urvuxen dunjacka som bara ligger och skräpar hemma hos någon kan vara lycka för en annan människa. Eller ett par vinterstövlar till ett barn som fryser hela vintern i ett par gympadojor, säger Tina.
Julklappsgänget arbetar året om men kring september drar det riktigt intensiva arbetet i gång; de gör flyers, sprider information till skolor, dagis, barnavårdscentraler, dagcentraler, diakonin och andra ställen som fångar upp människor som behöver hjälp.
– Barn som har allt har nog svårt att förstå att det finns barn i deras närhet som inte ens har varma kläder – men så är det, konstaterar Martin.
– Jag, Tina och Annelie var och lämnade julklappar i en lägenhet som ekade tom. Det fanns ett köksbord, stolar, en dubbelsäng och bäddsoffa. Inget mer. Då förstår man verkligen att människor lever i helt olika världar trots att vi bor i samma lilla samhälle i ett välmående Sverige.
Själv ska Martin fira jul med Tina och hennes familj.
– Det känns gott i hjärtat att veta att vi har hjälpt några barn till en bättre jul, säger Martin och Tina håller med.
– Vi har det egentligen riktigt bra, men man tänker inte alltid på det. Vi har gemenskap och mat – mer behöver man inte. Men barn vill ha julklappar och det ska de ha också, julen är deras högtid.
– Ett leende från någon man har hjälpt är den bästa julklappen för mig, säger Tina.
I januari drar nästa års planering i gång.
– Vi får tillbaka så mycket från familjerna vi har hjälpt och den karamellen kan man suga på länge. Och nästa år vill vi hjälpa fler – allt går om man vill, säger Martin.

 

Vill du läsa fler intressanta artiklar?

Så fixar du en jul utan stress

Vad kan du om julen? Testa dig i vårt quiz!

Sara lät tiggaren Felicia flytta in 

 

AV BIRGITTA FORSSELL
FOTO: STEFAN LINDBLOM


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…